Békés megye

2021.12.19. 19:55

Szaküzletekben érdemes csak fényfüzért vásárolni

Népszerűek a ház, a kert, valamint a beltéri helyiségek dekorálásához használatos fényfüzérek. A fogyasztóvédők, a tűzoltók és a kereskedők is azt mondják, mindenképp ajánlott szakboltban, dobozba csomagolt, megbízható dekorációt választani.

N. Sz.

Beltéri fényt semmiképpen sem szabad kültéren elhelyezni /Illusztráció: Shutterstock/

– A fogyasztóvédelmi hatóság a vásárlók biztonsága érdekében minden évben, így idén is ellenőrzi az ünnepek előtt a fényfüzérek és dekorációs lámpatestek forgalmazását – mondták el a Békés Megyei Kormányhivatalban. Hozzátették, a szakemberek műszaki, címkézési, jelölési szempontból egyaránt vizsgálják a forgalmazott termékeket, megnézik, megvan-e a megfelelőséget igazoló dokumentumuk. Időről időre találkoznak olyan árucikkekkel is, amelyek nem felelnek meg a forgalomba hozatal követelményeinek, például égési sérülést okozhatnak, esetleg áramütés-veszélyesek.

A szakemberek éppen ezért azt tanácsolják, hogy az ünnepi fényfüzéreket is kizárólag megbízható forrásból vásároljuk, ismeretlen, bizonytalan eredetű terméket ne vigyünk haza. Felhívták a figyelmet arra is, hogy a betiltott termékekről vásárlás előtt célszerű tájékozódni az Innovációs és Technológiai Minisztérium honlapján; a termékteszteknél a fényfüzérek 2017 és 2020 között elvégzett vizsgálati eredményei is megtalálhatóak. – Lényeges szempont, hogy a választott dekorációs termék ne közvetlenül a hálózati feszültségről üzemeljen, hanem adapterrel ellátott vagy elemmel működő legyen, továbbá fontos, hogy funkciójának megfelelően használjuk – tették hozzá.

Forrás: Shutterstock

A békéscsabai Csaba-Vill Villamossági Szaküzletben is megerősítették, nem szabad a piacok hátsó részén összegöngyölt fényfüzért választani. Menjünk inkább szakboltba, ahol dobozba csomagolt, papírral ellátott terméket vásárolhatunk. Keressük a CE-jelölést, amellyel a gyártó garantálja, hogy megfelelő minőségű dekorációs fény van a kezünkben, emellett az IP-jelölést, amely ha eléri az 54-et, akkor a termék cseppenő vízben is biztonságos, azaz kitehetjük, ha esik az eső. Az üzletben elmondták, be kell tartani a használni útmutatóban foglaltakat, beltéri fényt semmiképp sem érdemes a szabadban elhelyezni.

– A vevők manapság főként a kültéri fényforrásokat választják, ami logikusabb is, hiszen jelentős árkülönbség nincs, és a kültéri bent is használható – sorolták a tapasztalatokat, hozzátéve, az árak változóak, a tavalyihoz képest 10-15 százalékkal nőttek. Hogy mennyire kell zsebbe nyúlni, nagyban függ a fényfüzérek hosszúságától.

Alternatíva lehet az elemes

A katasztrófavédelmi igazgatóság szóvivője, Várszegi György tűzoltó főhadnagy is megerősítette, a problémát leginkább az jelentheti, ha beltéri fényfüzért telepítünk egy kerti fára. Ugyanígy gondot okozhat, ha összevissza toldunk egymáshoz égősorokat, túlterhelve ezzel a tápegységet. Ha a vezeték szigetelése megsérül, szikrázhat, és egy papírhoz vagy a száraz fenyőhöz érve akár tüzet is okozhat. A szóvivő kiemelte, aki nagy biztonságra törekszik, de szereti sokáig égve hagyni kis méretű fáján a díszfényt, annak alternatíva lehet egy elemes fényfüzér. A modern ledes fényforrások alig termelnek hőt, törpefeszültségről üzemelnek, így sokkal biztonságosabbak, a csillagszóró vagy gyertyagyújtás nagyobb veszélyt jelenthet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában