állatvédők

2021.12.01. 07:56

Suliba járnak a csabai kutyamenhely lakói

Folytatódott a Csabai Állatvédők kutyasuli programja. Az elmúlt hétvégén már a második csoport 3. foglalkozására került sor a csabai menhely melletti füves területen.

G. Cs.

– A leendő gazdik olyan kutyust szeretnének hazavinni, akik nemcsak a pórázt, a nyakörvet vagy éppen a hámot ismerik, hanem már szépen is tudnak sétálni. Akik parancsszóra le tudnak ülni, feküdni, és ha egyéb plusz dolgokat is tudnak, az persze egy bónuszt is jelent az örökbefogadásnál – mondta el Kiszely Zoltánné, a Csabai Állatvédők Közhasznú Egyesület elnöke.

Fotók: Csabai Állatvédők Khe/Facebook

A menhelyi kutyák alapkiképzésének ötlete még az ősz kezdetén a Békéscsabai Ifjúsági és Sportkutyás Egyesület (BISE) egyik kutyakiképzőjének, Unyatinszki Enikő fejéből pattant ki, aki felajánlotta, hogy csoportos képzéseket indít a menhely kutyáinak az alap parancsszavak megtanítására. A program indulása óta eltelt időben már tizenkét kutya részt vett egy három alkalmas képzésen, jelenleg pedig újabb tizenkét kutyus tanulja ezeket az alap parancsszavakat, mint az ül, a fekszik, a forog, a láb mellett sétál és a szlalom.

Mint azt Kiszely Zoltánné elmondta, ez egy három alkalomból álló alapképzés, amire a leendő gazdi majd tovább tud építeni, tehát el tud menni a kutyussal további képzésekre. Vannak olyan lakóik is, akikről már most meg tudták állapítani, hogy kifejezetten igénylik a további foglalkoztatást, a közös munkát, de ezt örökbefogadáskor mindenképpen egyeztetik majd a leendő gazdikkal.

– Nekünk ez a kezdeményezés nagyon sokat jelent a gazdásítás szempontjából. Bízunk benne, hogy sokáig életben tudjuk tartani a programot, mert ez nem csak számunkra nagyon fontos, hanem a kiképzésben részt vevő kutyáknak is, hiszen van olyan helyzet, amikor a kutyusok biztonsága múlik azon, hogy ismerjék ezeket a parancsszavakat. Menhelyi kutyusok lévén nagy öröm számunkra, hogy ez az alkalmankénti 12 kutyus biztosan kijut aznap a mezőre ezeken a szombatokon.

Ilyenkor emberek és más kutyák között lehetnek, ami a szocializációjuk szempontjából nagyon fontos, – általában egy vagy két kutyus él együtt a kennelekben, ritka az, hogy többen vannak együtt – így egy szorosabb kötelék alakulhat ki az ember és az állat között – emelte ki az egyesület elnöke.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában