Péter Erika

2021.12.22. 14:56

Megyei elismerésben részesült a csabai költőnő

Mint arról már korábban írtunk, nemzetiségi díjjal tüntette ki Péter Erikát a Békés Megyei Önkormányzat Közgyűlése.

N. Sz.

Péter Erikának megtiszteltetés a plakett és az oklevél /Fotó: Imre György/

Fotó: Imre Gyorgy

A békéscsabai költő, író az elismerést a lengyel költészet fordításáért, bemutatásáért és a magyar költészet lengyelországi népszerűsítéséért kapta. 

– Ahogy megismertem Leszkó Malgorzatát 2005-ben, beléptem a Magyar–Lengyel Baráti Kulturális Egyesületbe, ahol egy szívélyes baráti közösség fogadott. Első megnyilvánulásom 2007-re tehető, ekkor hívtak meg Tarnowskie Góryba, az európai költőversenyre, ahol különdíjat kaptam.

A Lengyelországban megismert kortárs költőkkel azóta is tartom a kapcsolatot, megkapom műveik nyers, magyar szövegét, melyeket költői nyelvre fordítok – sorolta Péter Erika. 

Hozzátette, mindig­ kedvelte a lengyel kultúrát, gyermeke a Fülesmackón, a Pampalinin, a Lolka-Bolkán nőtt fel. 

– Szívesen hallgatom Chopint és Moniuszkót, olvasom a Nobel-díjas írót, Sienkiewiczet, és Andrzej Stasiuk összes könyve is a polcomon sorakozik. Egyik kedvenc filmem a Hamu és gyémánt, Stanisław Mikulski színészi játéka ma is magával ragad – árulta el Péter Erika, aki a Magyar–Lengyel Baráti Kulturális Egyesület ünnepi alkalmaikor sokat szerepelt, verselt, kötetbemutatókat tartott­. 

A kulturális, anyanyelvi rendezvényeken szívesen tárta a közönség elé megzenésített verseit. 

– Évente utaztam a tagokkal Lengyelországba, ahol megismerhettem a lengyel énekeket, táncokat, bejártam Varsót, Krakkót, Gdańskot, Auswitzot. A lengyelek nagyon barátságosak, és fogékonyak a kultúrára, művészetekre – tette hozzá.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában