dél-alföld

2021.12.02. 17:14

Lezárult a több milliárd forintos szennyvízberuházás

Hivatalosan is véget ért Okányban, Kétegyházán és Csongrádon a több milliárd forintból megvalósult szennyvízberuházás – jelentették be csütörtökön az okányi szennyvíztisztító telepen tartott rendezvényen.

Licska Balázs

Okány Szívós László, Okány polgármestere elmondta, a községben korábban nem volt megoldott a szennyvíz elvezetése. A fejlesztés igénye a 90-es évek fogalmazódott meg, és a 2000-es években nyert az önkormányzat a tervezésre és a kivitelezésre támogatást. Az a beruházás azonban nem tudott megvalósulni. Hangsúlyozta, sok segítséget kaptak a kormánytól, hogy az álom mégis valóra válhasson. Kiemelte: fontos a természeti és a lakókörnyezet megóvása, mindent meg kell tenni a felszíni és felszín alatti vizek védelme érdekében. A szennyvízberuházás ezt a célt hivatott szolgálni.

Szívós László polgármester, dr. Rákócziné Tripon Emese polgármester, dr. Kovács József, Tinkáné Zvara Erzsébet, az Alföldvíz Zrt. divízióvezetője, dr. Sipos Lajos sarkadi járási hivatalvezető és Gyömbér Mihály

A környezetvédelem fontosságát hangsúlyozta dr. Kovács József országgyűlési képviselő is. Lényegesnek ítélte, hogy Okányban kitartottak a fejlesztés mellett, amellyel élhetőbbé vált a falu, hiszen egy újabb szolgáltatás érhető el. Hozzáfűzte, olyan településeken valósulhat meg szennyvízberuházás, ahol arra a helyiek igényt tartanak, és beszélt arról, hogy példaértékű együttműködésről tett tanúbizonyságot Okány, Kétegyháza és Csongrád.

Az okányi telep naponta 230 köbméter szennyvizet tud fogadni /Fotók: Lehoczky Péter/

Ahogy a településvezető, úgy ő szintén szólt arról, hogy Okány fejlődő pályára állt az elmúlt időszakban. Korszerűsítették a községbe vezető közutakat Sarkadkeresztúr és Vésztő felül, felújították a településen keresztülvezető legforgalmasabb utcákat, mint a Vasút, a Kossuth és a Hunyadi utcát. Bicikliutakat és parkolókat építettek, rendbe tették a csapadékvizet elvezető rendszereket. Megújult a polgármesteri hivatal, valamint több intézmény épülete, így a konyha, az óvoda, a művelődési ház, a bölcsőde építése pedig folyamatban van.

Kétegyházán a fejlesztés eredményeként száz százalékban kiépítették a hálózat, illetve bővítették a szennyvíztisztító telepet – ismertette dr. Rákócziné Tripon Emese. Kétegyháza polgármestere hozzátette, ösztönözték a helyieket, hogy kössenek rá a rendszerre, ennek érdekében ingyenes osztottak PVC csöveket azoknak, akik kértek. Elmondta, sokan éltek is a lehetőséggel, és akik év végéig rákötnek a hálózatra, azoknak jövőre nem kell talajterhelési díjat fizetniük.

Baktériumokkal tisztítanak

A kivitelező cég projektvezetője, Gyömbér Mihály elmondta: 2017 végén írták alá a szerződést, 2018 tavaszán láttak munkához. Okányban több mint ezer nap állt rendelkezésükre, végeztek is a fejlesztéssel, majd helyreállították a Hunyadi és a Kossuth utcákat. Öt vízgyűjtő területre osztották a települést, tíz átemelő készült, 21 kilométernyi gravitációs és több mint 3 kilométernyi nyomóvezeték került a föld alá, a hálózatra több mint ezer háztartás köthet rá. A Vésztői utca végén elkészült telep naponta 230 köbméter szennyvizet képes fogadni, amit baktériumok segítségével tisztítanak meg. A rendszert tavaly év végén adták át üzemeltetésre.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában