Békés megye

2021.12.11. 11:20

Küszöbön az állatjóléti támogatások igénylése

A sertéstartók december 15–31. között igényelhetik a jövő évi állatjóléti támogatásokat – hívta fel a gazdálkodók figyelmét a Békés Megyei Kormányhivatal. Közölték azt is, a Vidékfejlesztési Programban a folyamatosan nyitva álló lehetőségeken túl új jogcímeken is pályázhatnak az érintettek.

Nyemcsok László

A sertéstartók támogatást kaphatnak, ha a sertéseket nagyobb férőhelyen tartják vagy lépéseket tesznek a verekedés, kimarás megelőzésére /Fotó: Shutterstock illusztráció/

Fotó: Shutterstock

A kormányhivatalnál közölték, az állattartók vissza nem térítendő támogatást igényelhetnek, ha az alapelőírásokon túl többletkötelezettségeket vállalnak. Ilyen lehet a sertéstenyésztők részéről, hogy az állatokat az előírtnál 10 százalékkal nagyobb férőhelyen tartják vagy lépéseket tesznek a verekedés, kimarás megelőzésére. Támogatható az almozás, illetve a megfelelő mikroklíma vagy a természetes tartási feltételek biztosítása is. A támogatás kizárólag a Magyar Államkincstár által rendszeresített és a honlapján közzétett nyomtatványon igényelhető. A kérelmeket december 15–31. között a lakóhely vagy székhely szerint illetékes megyei kormányhivatalnál kell benyújtani. Egy évre egy kérelem nyújtható be. Figyelemmel kell lenni, hogy az ENAR-nyilvántartás alapján mekkora decemberben a teljes férőhely-kapacitás, ugyanis a következő esztendőre legfeljebb a tárgyévi állomány háromszorosára igényelhető a támogatás. Az idei negyedik negyedévi sertésállatjóléti-támogatás, valamint a csekély összegű támogatás 2022. január 31-éig igényelhető – részletezték a közleményben.

A baromfitartók állatjóléti támogatást a takarmány nem kívánatos anyagtartalma mentességének biztosítására, a kíméletes állatmozgatásra és szállításra, valamint a megfelelő épület-mikroklíma megteremtésére, illetve a csökkentett nyersfehérje-tartalmú takarmány használatára vehetnek igénybe. A baromfitartók a 2021/22-es támogatási évre idén március 20. és jövő év április 15-e között – csakúgy, mint a sertéstartók – a Kincstár által rendszeresített nyomtatványon és az illetékes megyei kormányhivatalhoz benyújtva igényelhették, igényelhetik az állatjóléti támogatást. A 2020/21-es támogatási év harmadik negyedévére az állatjóléti támogatást és a csekély összegű támogatást 2022. január 30-áig igényelhetik a baromfitenyésztők. A Vidékfejlesztési Programban ötmilliárd forintos keretösszeggel októberben hirdették meg a Tavaszi fagykár megelőzésére szolgáló beruházások támogatása elnevezésű pályázatot. Ennek keretében olyan technológiai fejlesztések támogathatók, amelyek használatával a gazdák képesek elhárítani vagy mérsékelni a tavaszi fagykárokat. Ilyenek lehetnek például a telepített vagy áttelepíthető ventilátorok, fagyvédelmi kályhák, más fűtőberendezések, illetve a füstölő, ködképző berendezések, légkeverő, valamint fagyvédelmi gépek. Egy beruházás megvalósításához legfeljebb 100 millió forint támogatás igényelhető, a kérelmeket november 17. és 2022. január 11. között négy szakaszban lehet benyújtani. A harmadik szakasz zárónapja december 28.

 

Keressék munkatársaikat!

Az agrár- és vidékfejlesztési támogatásokkal kapcsolatos kérdéseikkel ügyfélfogadási időben keressék a főosztály munkatársait Békéscsabán, a Szerdahelyi utca 2. szám alatt, vagy a 66/814-520-as telefonszámon. Kérdéseiket e-mailben is feltehetik az [email protected] címen – közölték a megyei kormányhivatalnál.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában