Virtuális valóság

2021.12.11. 13:58

Különleges oktatási módszerrel tanulhatnának a csabai középiskolások

Akik magukra öltenek egy különleges szemüveget és kezükbe vesznek két speciális eszközt, a virtuális valóságban egy erre a célra kifejlesztett program segítségével egy piros traktort szerelhetnek, ellenőrizhetnek – ezt mutatták be szombaton, a Trefort Ágoston középiskolában.

L. B.

Virtuális valóság segítené a munkát /Fotók: Bencsik Ádám/

A programot a Pix VR Training Kft. fejlesztette. Jekler Balázs ügyvezető igazgató elmondta, öt éve foglalkoznak kiterjesztett, kevert és virtuális valósággal, és az oktatás, a képzés támogatása mellett tették le a voksot. Olyan szoftvertermékcsaládot állítottak össze, amely segíti a virtuális valóság bevezetését az iskolákban, a vállalatoknál.

– Ezáltal könnyebbé válik a tanítás, hiszen külső segítség, nyelvi korlát nélkül bárki elvégezheti az oktatóanyagot – hangsúlyozta.

Mindez több annál, mint hogy a diákok megnéznek egy videót. Hiszen ahhoz, hogy elvégezzék a feladatot, a gyakorlatot, virtuálisan kézbe kell venniük az eszközöket, a valóságban pedig le kell hajolniuk, be kell mászniuk bizonyos helyekre.

Úgy fejlesztették ki a programot, hogy a tanárok, mérnökök is létrehozhassanak gyakorlatokat. Ha ugyanis felveszik a szemüveget és elvégeznek egy feladatot, azt a rendszer tananyaggá minősíti.

Kiemelte: a virtuális valóság nem a jövő, hanem a jelen. Szeretnék, hogy az oktatás minél több területén bevezessék ezt a módszert, hiszen így a diákok olyat is megtanulhatnak bárhol és bármikor, amire amúgy a távolság, a hely- vagy kapacitáshiány miatt nem lenne mód.

Kiss Mihály és Jekler Balázs beszélt arról, hogy bevezetnék az oktatásban a virtuális valóságot

Kiss Mihály, a BSZC Trefort Ágoston Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium igazgatója elmondta, a virtuális valóságnak komoly jelentősége lesz az oktatásban, és a következő tanévtől az intézményben is alkalmaznák. Hiszen az a cél, hogy a vállalkozások számára a legkorszerűbb tudással felvértezett szakembereket képezzék.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában