Könyvbemutató

2021.12.19. 15:25

Kötetben regélnek a békési épületek

Ünnepélyes keretek között mutatták be a Beszélő házak – épített értékeink című kötetet a napokban a Kecskeméti Gábor Kulturális Központ nagytermében. A könyv Békés százhetvenöt szép és értékes régi házát gyűjti össze, és ismerteti városrészenkénti csoportosításban.

P. G.

Barkász Sándor /Fotók: Bencsik Ádám/

Szegfű Katalin, a kötet szerkesztője elmondta, a fotókkal gazdagon illusztrált, nagy formátumú, kemény fedeles, exkluzív albumot a Családért Alapítvány adta ki 2800 példányban. A könyv 208 színes oldalon összesen 229 fotót, közte 35 archív felvételt tartalmaz. A kiadvány tervezője és tördelője Darnai-Varga Irma volt. A kötet alapját Bíró György épületleírásai, továbbá Gazsó János épületfotói adják. Bíró György tanító, a városvédő egyesület egyik alapítója a Békési Újságban 1994-től kezdődően 2003-ig írta a Beszélő házak – épített értékeink című rovatban az épületbemutatásokat. 2011-ben újraindították a sorozatot, sok új, időközben fellelt épületleírással gazdagítva a gyűjteményt.

A cikksorozat írását a szerző 2017-ben fejezte be. Mivel a rovat nagyon népszerű volt az olvasók körében, Szegfű Katalin kezdeményezte az önálló kötet elkészítését. Az ünnepélyes átadó egy különleges elemmel is bővült. Barkász Sándor – aki nélkül a könyv nem születhetett volna meg – az összes olyan helyi nyolcadikos diáknak biztosított egy-egy példányt, akik az előző tanév végén legalább 4-es átlagot értek el. A három helyi iskolában 103 ilyen diák tanul. – A kötet középpontjában az értékek, az értékek megőrzése áll. Szerettük volna megerősíteni a fiatalokban, hogy a tanulmányaikkal ők is értéket teremtenek – fogalmazott hírportálunknak Barkász Sándor, aki elárulta, hogy minden évben ilyen módon is elismerik majd a nyolcadikosokat.

Emellett 14 éves lettem én címmel alkotópályázatot is kiírtak az értékteremtés jegyében a korosztály számára. Zenében rapben, filmben, fotóban, rajzban, versben írásban fejhetik ki, mit jelent egy 14 éves gyermeknek manapság a „szülőföld” és az „érték” fogalma. – Kíváncsiak vagyunk arra, hogy a fiatalok miként látják ezeket a dolgokat. A felnőtt társadalom számára is fontos, hogy megértsék a korosztályt – tette hozzá Barkász Sándor.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában