Irodalom

2021.12.13. 20:07

Bemutatták a csabai múzeum legújabb évkönyvét

Bemutatták a Munkácsy Mihály Múzeum legújabb évkönyvét hétfőn este a városháza dísztermében. Az „utazás TÉRben és IDŐben” Békéscsaba az évezredek idővonalán című kötet az „Ami csabai…” sorozat nyolcadik részeként jelent meg.

V. N.

Dr. Bácsmegi Gábor, Varga Tamás, dr. Szenográdi Péter és Martyin Emília osztott meg érdekességeket az új kiadványról /Fotó: Imre György/

Az eseményen a résztvevőket dr. Bácsmegi Gábor, a múzeum igazgató-helyettese, a könyv egyik szerkesztője köszöntötte, aki elmondta, a sorozat legújabb kötete egy izgalmas virtuális sétára invitálja az olvasót, melynek segítségével jobban megismerheti a múzeum azonos című állandó kiállítását. Mint elhangzott, a színes képekkel illusztrált kötetben az ezer négyzetméteren elterülő, több ezer régészeti leletet, valamint néprajzi, képzőművészeti, természettudományos és történelmi értékeket bemutató tárlat valamennyi lényeges eleméről ismertetőt kapunk.

Varga Tamás alpolgármester úgy fogalmazott, ha eljön a december, akkor elérkezik a Munkácsy Mihály Múzeum legújabb évkönyvének bemutatója is. Az idei könyv születése pedig egészen 2016-ig nyúlik vissza, ekkor kaptam meg az „utazás TÉRben és IDŐben” című kiállítás első 35 oldalas forgatókönyvét. Vagyis egy ötéves munkafolyamat eredménye lett az a kiállítás, amelynek köszönhetően megújult a múzeum, falak mozdultak el, új terek jöttek létre. És a termeket végigjárva megismerhetjük városunk történetét. Ennek a kiállításnak a megkoronázása ez a kötet, amely mondhatni könyv a könyvben, hiszen minden oldalon a leírt tartalom alatt található QR-kód segítségével további részleteket ismerhetünk meg az adott témával kapcsolatban.

Martyin Emília, a múzeum tudományos muzeológiai vezetője, a kötet szerkesztője kifejtette, azzal, hogy a múzeum 2013-ban elindította az „Ami csabai…” sorozatot, új hagyományt teremtett. A szakmai elvárásoknak megfelelő, ugyanakkor olvasmányos, látványos, minden réteg és korosztály számára befogadható köteteket hozott létre. A néprajzkutató szerint a könyv egyik különlegessége pedig az, hogy a közölt írások a neolitikumtól a panelkorszakig egy társított idővonal mentén vezetik végig az olvasót. Békéscsaba és Békés megye kulturális értékeit, a város szempontjából kulcsfontosságú korszakokat, jelenségeket, eseményeket mutatja be, kitekintéssel az adott korszakok magyarországi és egyetemes történeti jelenségeire, eseményeire. Végül dr. Szenográdi Péter történész, a kiadvány szakmai lektora elárulta, az ő feladata volt jól szelektálni a több évtized alatt összegyűlt információk között, eldönteni, mit titkoljon el ebből az óriási tudásanyagból. – Ez egy jó csapatmunka volt, melynek kézzelfogható eredménye ez az informatív, ugyanakkor látványos kiadvány – fűzte hozzá a történész.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában