Elismerés

2021.12.19. 11:28

Az egész ország felfigyelt a kovácsházi fenyőfára

Negyvenhárom lány és asszony alapította meg 2018 novemberében a Kovácsházi Kézműves Kört. Legújabb alkotásukat díjazták a napokban. A népművészet, ezen belül a népi kézművesség hagyományainak ápolására, a hagyományok átadására, átörökítésére, a tárgyalkotó népművészeti tevékenységek, mesterségek széles körű megismerésére és megismertetésére vállalkoztak.

CS. I.

Országos híre lett a kézműves karácsonyfának /Fotó: Imre György/

A kézművesek alkotó közössége még a pandémia idején is (távkapcsolattal és online) kitartott. A napokban is összejöttek, megszervezték éves közgyűlésüket, ahol vezetőjük, Jankó Erzsébet összegezte az idei termékeny évüket. Mert járvány ide vagy oda, ők kivették a részüket a városi ünnepségek előkészületeiből, sőt! Nyáron és ősszel is aktívak voltak. Tábort szerveztek, nemezeltek, batikoltak és horgoltak. Utóbbinak a végeredménye az itthon és nemzetközileg is híressé vált karácsonyfájuk.

A közösségépítés e rendhagyó módja összekovácsolta az itt élő embereket. Mezőkovácsháza jelképévé vált a remekmű, a híradások kedvenc témája is lett. A kézművesek eddig is jelentős szerepet vállaltak a város kulturális életében, s a tőlük megszokott önkéntes tevékenységeken felül idén ezzel a kezdeményezéssel örömtelibbé és meghittebbé tették a település adventi rendezvényeit. A közgyűlésükön arról is szó volt, mivel készülnek a folytatásban: a 2022-es országos textiles konferencián is szeretnének jelen lenni. Jövőre is aktívan részt vállalnak a városi programok díszítésében.

A csütörtöki képviselő-testületi ülésen Polgármesteri Elismerő Okleveleket adtak át, elismerésben részesültek a horgolt fenyőfa elkészítéséért az egyesületi tagok és az önkéntesek, valamint szakmai vezetőjük és a horgolt fenyőfa kovácsházi ötletgazdája, megálmodója, Dochia Lizica. Az indoklásban elhangzott: példát mutattak többek között olyan emberi értékekből, mint önzetlenség, önkéntesség, elkötelezettség, kitartás, hit, felelősségvállalás. Az ügyes kezű hölgyek kezdeményezésével megvalósult horgolt karácsonyfa öregbíti a város jó hírét, és hírül vitte Magyarországon az itt élő emberek kreativitását, lokálpatrióta szellemiségét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában