Szennyező anyagok

2021.12.11. 06:56

A levegő minőségét mérik a békéscsabai állomáson

A levegő minőségét méri az az állomás, amit a napokban telepítettek Jaminában, a Kolozsvári utcai rendelőintézet udvarán, és ami a jövőben pontos adatokat szolgáltat a családi házas övezetre vonatkozóan. A korábban az ilyen körzetben végzett mérések megmutatták: a levegőben előforduló szennyező anyagok jelentős része lakossági tüzelésből származik.

Licska Balázs

Opauszki Zoltán elmondta, a mért adatokból elemzéseket, stratégiákat készíthetnek /Fotó: B. Á./

Opauszki Zoltán elmondta, hogy jaminai önkormányzati képviselőként, a város környezetvédelemért felelős tanácsnokaként az elmúlt időszakban több kérdést kapott a mérőállomással kapcsolatban. Hangsúlyozta: egy olyan berendezésről van szó, amely a szálló por mellett több gáz jelenlétét képes mutatni, illetve amely meteorológiai adatokkal ugyancsak folyamatosan szolgál, és eddig Békés megyében nem volt ilyen. A jövőben amért adatok birtokában készíthetnek elemzéseket, stratégiákat, hogy milyen beavatkozásokra van szükség a levegő tisztaságának védelme érdekében.

Azzal kapcsolatban, hogy hol helyezzék el a mérőállomást, a város megkereste az Országos Meteorológiai Szolgálatot – kezdte Vass Csaba, a városfejlesztési nonprofit kft. ügyvezető-helyettese, hozzáfűzve, több helyszínt is vizsgáltak. Jaminában, a rendelőintézet udvarán mobil mérőbusz segítségével négy alkalommal, két-két héten át folytak mérések – minden évszakban egy-egy zajlott –, és az adatok birtokában jelölték meg végleges helyszínként a Kolozsvári utcát.

Fontos szempont volt, hogy reprezentatív adatokkal szolgálhasson az állomás. 

Azt is figyelembe vették, hogy Békéscsabán folyamatosan mérnek bizonyos komponenseket, szennyező anyagokat a Dobozi úton, valamint időszakosan mobil mérőbusz segítségével a Lencsési lakótelepen is. A jaminai helyszín távol van az ipari és mezőgazdasági területektől, amelyek kedvezőtlenül befolyásolnák az információkat, tehát ideális a családi házas övezet reprezentatív adatainak gyűjtésére.

Szempont volt, hogy a 70 millió forintos berendezést és annak műszereit biztonságos helyen tudhassák.

Vass Csaba jelezte: az úgynevezett Life projekt keretében – amelyben telepítették a meteorológiai szolgálat által hitelesített mérőállomást – végeztek egy lakossági felmérést is, feltérképezték a szilárd tüzeléssel kapcsolatos szokásokat.

Megállapították egyrészt, hogy sokan tisztában vannak azzal, hogy a nem megfelelő tűzifa milyen kedvezőtlen hatást gyakorol a levegő minőségére, és tesz is azért, hogy ezt csökkentse; másrészt viszont azt, hogy vannak, akik ezeket a kockázatokat nem ismerik, nem foglalkoznak azzal, hogy milyen minőségű tüzelőt vásárolnak, illetve, hogy ezen túlmenően mivel adnak még meleget.

Összességében elmondható: Békéscsabán a családi házas övezetben végzett mérések megmutatták, hogy a levegőben előforduló szennyező anyagok jelentős része a lakossági tüzelésből származik. 

A kérdőívet kitöltők válaszaiból pedig arra lehet következtetni, hogy sokan alkalmaznak szilárd tüzelést, és sok esetben nem megfelelően vásárolják, tárolják és használják fel a tűzifát. Számos beavatkozási lehetőség körvonalazódik, főleg a lakosság szemléletét szükséges formálni.

Mindig fontos, hogy kellően száraz legyen a tűzifa

A levegő szennyezésében Békéscsabán elsősorban a lakossági szilárd tüzelésnek, valamint a közlekedésnek van szerepe. A kérdőív válaszai alapján sokan az ár-érték arány alapján vesznek tüzelőt, ami több szempontból is probléma, főleg azért, mert az ár nem minden esetben tükrözi a minőséget. Vásárlás előtt a többség nem nézi meg a tűzifa származását, minőségét, pedig ez fontos lenne, mint ahogy az is, hogy csak megbízható helyről szerezzenek be tüzelőt. A tökéletes égéshez – és ezzel a levegő szennyezésének mérsékléséhez – lényeges, hogy kellően száraz legyen a tűzifa. Ezért ajánlott szárazat vásárolni, vagy ha ez nem lehetséges, akkor a tűzifát száradásig száraz helyen kell tárolni. A tüzelőberendezéseket is javasolt ellenőriztetni, nemcsak a biztonság érdekében, hanem azért is, hogy a legjobb hatékonysággal működhessenek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában