gyérítés

2021.11.21. 07:12

Tizedelik a törpeharcsákat a Körösökön

A horgász- és üdülőszezon lecsengésével a korábbi évek gyakorlatának megfelelően elkezdődött a Körös-vidéki Horgász Egyesületek Szövetségének zárt vizein a törpeharcsa-állomány gyérítése, a napokban a Peresi-holtágon, a Torzsás-zugi-holtágon és a békésszentandrási Sirató-holtágon zajlott egyidejűleg mindez – tájékoztatott Facebook-oldalán a KHESZ. Szerdán a Peresi-holtágon nézték végig fel a varsákat, amelyeket egy mélyebb mederszakaszon helyeztek el.

P. G.

A vízhőfok csökkenésével az összebandázó invazív halak állományát alaposan sikerült megtizedelni, a halászat eredményeként 1730 kilogramm került terítékre belőlük.

Hatékony a módszer az állomány ritikítására /Fotó: KHESZ/

A szelektálóhalászat hatékonyságát jól mutatja, hogy a törpeharcsák mellett csak néhány egyéb hal tévedt bele a varsákba, amelyeket természetesen sértetlen állapotban azonnal visszahelyeztek a vizekbe. A törpeharcsák gyérítését az időjárás biztosította lehetőségek függvényében várhatóan egész télen, több zárt vízterületen is elvégzik majd, mivel a tapasztalatok továbbra is azt mutatják, hogy a módszerrel hatékonyan lehet csökkenteni mennyiségüket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában