gazdafórum

2021.11.11. 06:55

Óriási lehetőség előtt áll a vidék

Óriási lehetőség előtt áll a magyar mezőgazdaság, a következő években 7500 milliárd forint érkezik – hangzott el azon a gazdafórumon, amit szerdán Biharugrán, a Bölöny-kúriában szervezett az önkormányzat, a helyi gazdakör és a településfejlesztő egyesület.

Licska Balázs

Fejleszteni kell a magyar mezőgazdaság versenyképességét – mondta Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke. Hangsúlyozta: a kormánynak valóban fontos a vidék, ez pedig abból érzékelhető, hogy a társfinanszírozás mértékét 80 százalékra emelték. Ez azt jelenti, hogy ha az Európai Uniótól 20 forint érkezik, akkor ahhoz az állam 80 forintot tesz. Így 4300 milliárd forint áll rendelkezésre fejlesztésekre az úgynevezett kettes pillérben, az egyesben további 3200 milliárd forint érkezik közvetlen támogatásként.

Több információt osztott meg a szerdai biharugrai gazdafórumon Győrffy Balázs. Mellette Makra Tibor (a képen balról) és dr. Kulcsár László

Elmondta: tervet kell készíteni, hogy mire költenék el a pénzt, és gazdálkodói szinten kell döntéseket hozni, ebben segít a kamara a falugazdászok révén. A mostani elképzelés szerint a 300 hektár felett gazdálkodók hektáronként 58,5 ezer forintot kaphatnának, a 300 hektár alattiak pedig hektáronként több mint 80 ezer forintot, de erre rá kell bólintania az Európai Uniónak is.

Beszélt egy európai uniós törekvésről, miszerint csökkenteni kell a növényvédő szerek, az antibiotikumok, a műtrágya használatát. Kiemelte: a gazdák amúgy sem használnának többet, mivel növelné a költségeket. A mérséklés komoly terhet jelentene a gazdáknak, és készültek hatástanulmányok, miszerint, ha ezt a rendelkezést bevezetik, akkor az sok gazdát tönkretesz, csökken a termelés mértéke, az Európai Unió élelmiszerből importra szorul, és mindez áremelkedésekkel jár. Úgy véli, az Európai Unió ezeket az aggályokat nem veszi figyelembe.

Makra Tibor /A szerző felvételei/

Újdonságokról is szólt Győrffy Balázs. Az agrárkamara elnöke elmondta, ha az országgyűlés rábólint, akkor a gazdaság átadására „élők” között is lenne lehetőség, azaz a folyamat nem csak örökléssel mehetne végbe. Emlékeztetett, bevezették a családi gazdaságok rendszerét, kedvező adózási környezetet teremtettek, így a fiatalok is láthatnak lehetőséget a mezőgazdaságban. Újdonság lesz, hogy nemcsak adásvételnél nézné meg a szerződéseket a kamara, hanem a bérleti szerződéseket is kikérhetné, ha azokat nem ítéli előzetesen korrektnek.

Óriási lehetőség előtt áll a hazai agrár- és vidékfejlesztés – jelezte dr. Csikós Sándor, a kormányhivatal osztályvezetője. Hozzátette, több jogcímen lehet most is pályázatokat benyújtani, kisüzemek és állattartó telepek fejlesztésére, valamint digitalizációra. Idén 13 ezer egységes kérelem érkezett Békés megyéből, az előlegek kifizetése megkezdődött, eddig 12 ezer ügyfél számára 18,3 milliárd forint ment ki, a nagyobb része területalapú támogatás volt. Hangsúlyozta: a kormányhivatal ügyfélszolgálata segíti a gazdákat, 24 órán belül válaszolnak az e-mailes és telefonos megkeresésekre is.

A biharugrai népdalkör

Megoldják a felmerülő problémákat

Makra Tibor polgármester köszöntő beszédében kiemelte, sokan élnek a mezőgazdaságból Biharugrán és környékén, a fórumon hasznos információkhoz juthattak a gazdák.

A kormány azon törekvése, hogy fejlessze a vidéket, számos beruházásban érhető tetten, nőtt is a vidéken élők száma. A legfontosabb, hogy a vidékiek helyben találhassák meg számításaikat – fogalmazott dr. Sipos Lajos sarkadi járási hivatalvezető.

Az agrárium ügye sokszor kerül terítékre az országgyűlésben. Ismerik a problémákat, azok megoldására törekszenek, és a törvényalkotás kiválóan is vizsgázott ezen a területen – mondta dr. Kovács József országgyűlési képviselő.

Az agrárkamara megyei elnöke, dr. Kulcsár László hangsúlyozta, a gazdák tették és teszik a dolgukat a járvány ellenére is, amikor kell, vetnek, amikor kell, aratnak. Úgy véli, a Békés megyeiek kiválóan teljesítettek, és kiemelte: a falugazdász-hálózat is remekül működik.

Buka Szabolcs megyei falugazdász, a helyi gazdakör elnöke több fontos és közelgő határidőre hívta fel a fórumon a gazdák figyelmét.

A rendezvényen fellépett, népdalcsokorral készült a helyi népdalkör.

Ezek is érdekelhetik