fenntartható jövő

2021.11.24. 11:24

Mintaerdőt telepítenek Békéscsaba határában

Az OMV Hungária Kft. az Országos Erdészeti Egyesülettel „Ültessünk együtt fát egy fenntartható jövőért!” címmel közös akciót indított. Békéscsaba-Kisréten kedden elkezdődött a háromezer fa ültetése, melyekből idővel erdő lesz.

V. N.

Fotó: AMBRUS G

Mint megtudtuk, a kampány ideje alatt összesen 3000 fa ültetéséhez elegendő kupont adtak el a kutakon, amely 3 millió forintnyi összegnek felel meg.

Az így befolyt támogatást pedig az Országos Erdészeti Egyesület végül a Hatvanezer Fa Egyesületnek ítélte oda, akik az első csemetéket már el is ültették kedden, a békéscsabai Kisréten.

A békési megyeszékhely mellett úgynevezett keménylombos állományt ültetnek, amelyben többek között a magyar kőris, korai juhar, nagylevelű hárs, mezei szil és vadkörte is megtalálható. Ezek a fafajták őshonosak, és jó megújuló képességgel rendelkeznek.

Elmer Tamás, az Országos Erdészeti Egyesület főtitkára, Ulbert Zoltán, Herczeg Tamás és Kováts Botond, az OMV Hungária marketing menedzsere is részt vett az ültetésen

A változatos fajösszetételnek köszönhetően minden adott ahhoz, hogy néhány év múlva egy sokszínű, tájba illeszkedő életközösséggé, mintaerdővé fejlődjön az új telepítés.

A tervek szerint a fák elültetését követően a nevelési, ápolási tevékenységeket – erdész szakmai irányítás mellett – a Hatvanezer Fa Egyesület végzi majd a helyi közösségek bevonásával.

Az önkéntes csoport tagjai elárulták, a 2,4 hektárnyi, állami területen telepített új békéscsabai erdő a Garabonciás Erdő nevet kapta.

– Békés megye Magyarország legkisebb erdősültséggel rendelkező régiója. Ez a tény, valamint a helyi közösségek elhivatottsága és az erdők iránt érzett elkötelezettsége ösztönzött minket arra, hogy ebben a térségben keressük meg az elültetendő facsemeték megfelelő helyét. Bár az elmúlt években szerencsére folyamatosan gyarapodtak a fával borított területek hazánkban, ezt a tendenciát a továbbiakban is folytatni kell – mutatott rá Elmer Tamás, az Országos Erdészeti Egyesület Főtitkára.

– Tisztelet a múlt, jelen, jövő Csabai Garabonciásainak. Velük és értük csinálunk erdőt

– hangsúlyozta Ulbert Zoltán, az egyesület elnöke.

Az eseményen Herczeg Tamás országgyűlési képviselő is részt vett, aki úgy fogalmazott,

az erdők szerepe megkerülhetetlen a klímaváltozás káros hatásainak csökkentésében, ezért örömteli, hogy egyre nagyobb az érdeklődés az erdőtelepítések iránt.

– Magyarország kormánya elkötelezett a zöld célok mellett, és a kormányzati szándék az, hogy 2030-ig Magyarország területének körülbelül 27 százaléka erdővel borított legyen – ismertette az országgyűlési képviselő.

A fásítási akció év végéig tart.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában