beruházás

2021.11.23. 11:20

Közel hétszázmillióból újul meg a geszti templom és környéke

Hófehér színben ragyog immár Geszten a református templom, amelynek környékén javában építik a sétautakat, a térköves járdákat, hogy egy csodás parkot alakítsanak ki. A gyülekezeti ház korszerűsítése lassan véget ér, a parókiában is megfelelő ütemben haladnak a munkálatok. A helyi református egyházközség 660 millió forintot kapott a beruházásra, amelynek végére jövő tavasszal egy hálaadó istentisztelettel tesznek pontot.

Licska Balázs

20211110 Geszt Összesen 660 millió forintos kormányzati támogatásból újul meg Geszten a templom, a parókia és a gyülekezeti ház_Most sétányokat, térköves járdákat alakítanak ki a templom előtti kertben, ami nyitott parkként szolgál a jövőben. Fotó: Licska Balázs LB Békés Megyei Hírlap

Fotó: Licska Balázs

Hordják a földet és a sódert, rakják a szegélyeket és a térköveket a református templom előtti kertben: sétányokat, járdákat építenek. Kovács László, a Mezőgyáni Református Missziói Egyházközség Geszten helyettesítő lelkésze elmondta, a tervek szerint egy, mindenki számára nyitott parkot alakítanak ki, ennek érdekében például a meglévő utcafronti kerítést is lebontják.

Így kinyílik a tér, és közelebb hozzák a látogatókhoz az istenházát, amely egykor a Magyarországnak két miniszterelnököt adó Tisza család számára is rendkívül fontos volt.

Immár a református templomon belül mutatta, hogy a karzat alatt – amely kapcsán érdekesség, hogy nem belülről, hanem az épületen kívülről közelíthető meg – egy mondhatni múzeumot rendeznek be. A kiállítótérben a Tisza család egyházi szolgálatát, egyházhoz való kötődését jelenítik majd meg, és olyan ereklyéket vonultatnak fel, mint például gróf Tisza István íróasztala vagy irattartója, de lesz a gyűjteményben többek között tintatartó, keresztelőtál és -kancsó is.

Zajlik a beruházás, építik a sétautakat, a térköves járdákat Geszten, a református templom előtti parkban /A szerző felvétele/

Kuriózum az is, hogy a helyiek a mai napig a Tiszák székének nevezik azt a padot, ahol annak idején a család tagjai helyet foglaltak az istentiszteletekkor. Ez egyelőre nem érkezett vissza, most folyik a restaurálása, de több padsor immár visszakerült eredeti helyére. Elmondta: a műemlékvédelmi előírásoknak megfelelően annyira újították fel a padokat, hogy azokon látszódjon, hogy mennyire korosak.

A padok fűthetőkké váltak, illetve a harang vezérlését szintén fejlesztették, ami azt jelenti, hogy előre be lehet programozni, mikor szólaljanak meg.

Később a gyülekezeti házba kalauzolt, ahol csupán apró munkálatok maradtak hátra, és ahol tartják mostanában az istentiszteleteket.

Hangsúlyozta, hogy az épület egy igazi gyöngyszem, több szempontból is egyedi. Elmondta, az épület szimmetrikussá vált, azaz készült egy másik bejárat is, valamint arra az oldalra ugyancsak kerültek ablakok, amelyen eddig nem voltak, így több fény juthat be és világosabbá vált a tér. A két bejárat léte azért is fontos, mert az egyiken a hívek az utcáról, a másikon pedig a parókia felől a lelkész léphet majd be az imaházba.

A parókia épületében látható, hogy miként újítják fel és alakítják át a helyiségeket. Cserélik a nyílászárókat, ablakokat és ajtókat, álmennyezet készül.

Az elektromos hálózatot és a fűtési rendszert ugyancsak korszerűsítik, és ügyelnek arra is, hogy zöld legyen a beruházás, ennek érdekében napelemeket szereltek a tetőre. Több helyiségben burkolnak, festenek és mázolnak majd még a szakemberek. A cél az, hogy otthonos környezetet teremtsenek.

Közösségszervezésre is nyertek

Kovács László református lelkész elmondta, hogy a Geszti Református Egyházközség előbb 500 millió, majd 160 millió forintot nyert el a beruházásra. A pluszforrás lehetőséget adott további munkálatokra, így például a parókia hátsó része is megújulhat. A munkálatok a tervek szerint év végén, jövő év elején érnek véget, és mindezt tavasszal egy hálaadó istentisztelettel ünneplik meg.

Hozzátette, a Magyar Falu Program keretében szintén nyertek forrást: egyházi közösségszervezéshez kapcsolódó eszközbeszerzésre és közösségszervező bértámogatására 2,8 millió forintot. Ez a sikeres pályázat azért lényeges, mert lehetőséget ad egy helyben lakó lelkészi munkatárs vagy egy hittanoktató foglalkoztatására. Ezen keresztül érzékelhető, hogy miért fontos a parókia felújítása, hiszen a munkatárs ott lakhatna. Így biztosíthatnák, hogy legyen állandó jelleggel egy lelki munkatárs Geszten, akivel közvetlenül is találkoznak a helyiek, aki szervezheti a közösségi életet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában