tehetséges fiatalok

2021.11.10. 15:41

Kémiai kísérletet hozott Orosházára a kutató

Az Eötvös Loránd Kutatási Hálózat jóvoltából lehetősége nyílt Forman Ferencnek, az ELKH (korábbi MTA) kutatójának arra, hogy nyílt tanulókísérleteket szervezzen középiskolákban. Szerdán eljutott Orosházára, a Táncsics gimnáziumba is.

Cs. I.

20211110 Orosháza Forman Ferenc kutató rendhagyó kémia órát tartott a gimnáziumba Imre György IGY Békés Megyei Hírlap

Fotó: Imre Gyorgy

Olyan tehetséges diákoknak beszélt a kémiai kutatásokról, akik e tárgy iránt érdeklődnek, esetleg továbbtabulási elképzeléseikhez szükségük van még több munícióra.

Az orosháziak számára ismerősen cseng a Forman név. A fiatal szakember orosházi kötődéseiről is mesélt, mielőtt a fiatalokkal közös kísérletezésbe kezdett: – Édesapám, dr. Forman Balázs, a Corvinus Egyetem docense, ő Orosházán született, a Táncsics gimnáziumban érettségizett. Nagyszüleim, dr. Formann István és dr. Formann Istvánné Nagy Emília évtizedekig tanítottak az orosházi középiskolákban. Unokatestvéreim a mai napig itt élnek, azonban a sors fintora, hogy én mégse ezért érkeztem Békés megyébe és először a Táncsicsba. Az itt végzett tehetséggondozó munkára figyeltem fel.

Fotók: Imre György

Francziszti László kémia szakos tanár és tanítványa, Varga Szilárd tavalyi kémia OKTV-döntője kapcsán vettem fel velük a kapcsolatot, és hívtam meg a tehetséges orosházi diákot az általunk szervezett nemzetközi kémiai tornára. Ennek apropóján lett bevonva az orosházi középiskola a kezdeti fázisban lévő programunkba: ahol a kémiai kutatást és az ELKH kutatóintézeteit szeretném népszerűsíteni minél több gimnáziumban – tudtunk meg részleteket a fiatal szakember orosházi látogatásáról.

Forman Ferenc azt is elmondta, a bemutató kísérletének a témája a szilárd fázisú reakciók. – Olyan, általunk fejlesztett egyszerű szervetlen elegyeket mutatok be Orosházán is, amik őrlés hatására kétszer váltanak színt. A diákok egyúttal egy rövid teszt megírásával segíthetik is az erről szóló kutatásunkat – tette hozzá Forman Ferenc, aki az IChTo, a Nemzetközi Kémiai Torna magyarországi válogatóversenyének az egyik szervezője is. A következő hetekben Szentesre, Kiskunfélegyházára, Szegedre és Vácra is ellátogat kísérleteivel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában