mérleg

2021.11.03. 11:28

Jól sikerült a nyár a Gyulai Várfürdőben

A körülményekhez és az előzetes várakozásokhoz képest jól sikerült a nyár a Gyulai Várfürdőben. Ha minden a tervek szerint alakul, a kft. egymilliárd forintos árbevétel mellett mintegy 100 millió forintos nyereséggel zárhatja a járványhelyzet miatt kifejezetten nehéz évet.

Papp Gábor

20210619 Gyula Gyulai Várfürdő A település legkedveltebb attrakciójának a Gyulai Várfürdő számít, ami ötezer négyzetméternyi vízfelülettel és összesen 16 medencével büszkélkedhet. Fotó: Imre György IGY Békés Megyei Hírlap

Fotó: Imre György

Kun Miklós, a Gyulai Várfürdő Kft. ügyvezető igazgatója a helyi képviselő-testület legutóbbi ülésén, a cég idei első nyolc hónapjáról szóló beszámoló tárgyalásakor elmondta, a társaság is nehéz évet, nehéz időszakot tudhat maga mögött.

Kitért arra, hogy tavaly november 14-e és idén május 22-e között korlátozott szolgáltatási palettával működtek, illetve volt olyan időszak, amikor a vendégek csak védettségi igazolvánnyal látogathatták a Gyulai Várfürdőt. A teljes liberalizáció július 3-án történt meg, vagyis onnantól lehetett az említett igazolvány felmutatása nélkül felkeresni a fürdőket.

A vízi gyerekparadicsom teljes körű rekonstrukciója jelentős fejlesztés lesz /Fotó: Imre György/

– Összességében sokkal jobb nyarunk volt, mint amire előzetesen számítottunk – folytatta a beszámolót Kun Miklós. – Mindez egyértelműen köszönhető a SZÉP kártyának, a jó időnek, és köszönhető annak is, hogy a vendégek előrehozták az őszi kikapcsolódásukat, miután senki nem tudta, hogy erre az időszakra mi várható. Emellett köszönhető a belföldi turizmust propagáló országos kampányoknak is. A szakember szólt arról, hogy a vendégforgalom elérte egy normálisan működő év 87 százalékát, és a kft. az első nyolc hónapot pozitív mérleggel zárta.

A tavalyi év veszteséges időszakával szemben idén augusztus végéig 615 millió forintos árbevétel mellett 94 millió forintos eredményt értek el.

Kun Miklós elmondta, abban az esetben, ha nagyobb korlátozások nem lesznek, várhatóan elérik majd az egymilliárd forintos árbevételt év végére, a mérleg szerinti eredmény pedig meghaladhatja a 100 millió forintot, ami a körülményekhez képest jó teljesítménynek számít. Az ügyvezető igazgatótól megtudtuk, hogy a cégnek közel 140 munkatársa van, valamennyiüket megtartották, mindenkinek fizették a bérét, és valamennyi számlát is kiegyenlített a kft. A prognózis szerint év végére a vendégszám eléri majd a 360 ezret, normálisan működő években ez a szám 600-630 ezer körül mozog.

– A megtakarításainkat feléltük, ugyanakkor az élet a lezárás alatt sem állt le, számos munkát végeztünk el a kényszerszünet alatt is – tette hozzá.

– Emellett előkészítettük a fürdő történetének egyik legjelentősebb, a Magyar Turisztikai Ügynökség támogatásával megvalósuló fejlesztését. Az egyik projektben a vízi gyerekparadicsom teljes körű rekonstrukciója történik meg. A fejlesztésre kiírt közbeszerzés hamarosan lezárul, és még ősszel elkezdődhet a kivitelezés. Ez a beruházás azért is nagyon lényeges, mert a Gyulai Várfürdő fontos célcsoportját alkotják a családok, és nekik is kedvezni szeretnének.

A másik projekt esetében a koncepcióterveket már jóváhagyták. Annak részeként a lovarda és a kupolás wellness közötti épület teljes rekonstrukciója valósul majd meg. A tervek szerint a munkálatok ebben az esetben jövő ősszel kezdődnek meg.

Már tervezik a jövő évet

Kun Miklós a testületi ülésen elmondta, már tervezik a következő évet. Miután szinte biztos, hogy jelentősen emelkedik a minimálbér és a garantált bérminimum, emelni fogják az érintettek fizetését. A többi dolgozó bérét is arányos növelik majd, januárban 4 százalékkal és a nyári szezon alakulásának függvényében szeptemberben újabb 4 százalékkal. Az ügyvezető igazgató előzetesen úgy vélekedett, a jövő év a béremelések, az energiaárak emelkedése, illetve az említett fejlesztések miatt nehezebb lehet, mint az idei esztendő.

Szalai György (Városbarátok) elismerően szólt a Gyulai Várfürdő munkájáról, mint mondta, sok kedvező visszajelzést kap a városba látogató vendégektől. Javasolta ugyanakkor, hogy az említett beruházásokról mind a víz gyermekparadicsom, mind a lovarda és a kupolás wellness közötti rész fejlesztéséről tájékoztassák részletesen a lakosságot. Kun Miklós kiemelte, ennek semmi akadálya nincs, mind a koncepció, mind a látványtervek felkerülnek majd a honlapjukra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában