Galériával

2021.11.27. 21:00

Hazánk legjobb társastáncosai léptek parkettre Békéscsabán

Ötvenkettedik alkalommal rendezte meg a Nyíri Lajos Táncsport Egyesület és a Csabagyöngye Kulturális Központ a hazai társastáncos élet egyik legrangosabb eseményét, a B-A-S Osztályos Országos Társastánc Bajnokságot és Senior Open Országos Bajnokságot szombaton délután.

P. G.

20211127 Békéscsaba 52 BAS országos társastánc verseny fotó Bencsik Ádám Békés Megyei Hírlap

Fotó: Bencsik_Adam

A rendezvényen mondott megnyitó beszédében Herczeg Tamás országgyűlési képviselő elmondta, nagyon fontos, hogy a tavalyi kényszerszünet után ismét megrendezhették a programot. Felelevenítette, hogy a versenyt Nyíri Lajos neves békéscsabai táncpedagógus indította útjára, amit 1970 óta minden évben Békéscsabán rendeznek meg, és amelyen csak a legmagasabb kategóriába tartozó táncosok indulhatnak. – Magyarország legrégebbi ilyen versenyéről beszélünk, amelynek társszervezője, a Nyíri Lajos Táncsport Egyesület hazánk egyik legrégebbi társastánc klubja – fogalmazott Herczeg Tamás. – A klub alapítója Nyíri Lajos békéscsabai táncpedagógus és felesége volt. Később, 1979-ben Nyíri Lajos lánya Nyíri Mária és férje, Felczán Béla vették át a klub vezetését. Az országgyűlési képviselő kitért arra, hogy idén 114 jelentkezés érkezett, az ország számos részéről, így például Debrecenből, Szentesről, Szolnokról, Szigetvárról, Szegedről, Szentgotthárdról, Miskolcról, Szombathelyről, Székesfehérvárról és természetesen Békéscsabáról is neveztek versenyzők a megmérettetésre. Az indulók nyolc korosztályban és 22 kategóriában léptek parkettre, akik között 68 kupát és 132 érmet osztottak ki.

Varga Tamás alpolgármester köszöntőjében hangsúlyozta, szombaton a Csabagyöngyében minden a versenytáncról, a művészet és a sport nemes ötvözetéről szólt. Mint elmondta, a megmérettetés több mint félévszázados múltra tekint vissza, ami kultúr- és tánctörténeti patina. – A társastánc a művészet egy tiszteletreméltó formája, amelynek népszerűsége annak ellenére is töretlen, hogy története több száz évre nyúlik vissza – fogalmazott Varga Tamás. Az alpolgármester ennek kapcsán kifejtette, a versenytánc, illetve a társastánc egyre népszerűbb köszönhetően a táncos tévéműsoroknak is. Nyomatékosította, rengeteg munka szükséges ugyanakkor ahhoz, hogy egy pár olyan magas szintre jusson el, amit a békéscsabai versenyen is láthattunk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában