Feigl Rebeka

2021.11.04. 11:27

Esély-díjat is kapott a fiatal csabai orgonista

Második helyezést ért el a békéscsabai Feigl Rebeka a koronavírus-járvány miatt online megtartott TimOrgelfest Nemzetközi Orgonaversenyen. Még tavasszal postázott hangfelvételeket Temesvárra, és nemrég kapott lehetőséget arra, hogy a romániai városban a többi győztessel együtt koncertet adjon, sőt, a hivatalos eredményhirdetést és a díjátadót is megtartották.

Nagy Szilvia

Feigl Rebekáról korábban megírtuk, hogy általános iskolai tanulmányait Békéscsabán, az Esélyben végezte, autizmusát csak sok-sok vizsgálat után, tinédzserként diagnosztizálták. Életében több embert próbáló időszak adódott, ám mára körvonalazódott útja: rengeteg pedagógus segítette fejlődését, az evangélikus gimnáziumban pedig elvállalták középiskolai oktatását.

A 11. osztályos lány ritmusérzékére akkor figyeltek fel, amikor úszni tanult. Zongorázni kezdett, tanára jóvoltából kipróbálhatta az orgonát is, melynek azonnal rabja lett.

Négy évvel ezelőtt Alföldi Csaba evangélikus kántor, orgonatanár vette a szárnyai alá, Rebeka azóta napi 2-3 órát is játszik a hangszeren. Kántornak készül, a közösségi szolgálatot is az istentiszteleteken teljesíti: orgonál a híveknek. Az utóbbi időben az improvizálás a szíve csücske.

Feigl Rebeka (balról) a temesvári nemzetközi verseny díjátadóján /Fotók: BMH/

– A romániai koncerten, ahol online és élő közönség előtt is játszhattam, kicsit rontottam, de improvizálással hidaltam át a bakit. Nem korrigálhattam rosszul, mert nyomban meghívtak két kurzusra is, az egyik improvizációs – árulta el Feigl Rebeka, hozzátéve, ezek a lehetőségek sokat jelentenek neki, ám a járvány negyedik hulláma keresztülhúzhatja számításait.

Herczeg Tamás Rebekának adta az általa alapított Esély-díjat

– Remélem, hogy a kurzusok elmaradása esetén is lesz lehetőségem bepótolni mindent, mert lelkes vagyok és nyitott, szeretnék fejlődni, megújulni – tette hozzá. Legszívesebben Bach-, Liszt- és Sweelinck-darabokat játszik, de odavan a jazzért, bluesért is, melyek igazi szabad műfajok. Szereti, ha ő választhatja meg a ritmust, igazodhat a hangulatához, az alkalomhoz, vagy egyszerűen csak a napszakhoz.

– Az imrpvizálást már 11 évesen is próbáltam, több kevesebb sikerrel, most viszont valóra vált az álmom, jól megy, ráadásul óriási divatja is van, sok fantáziát látok benne.

A verseny második helyezettje Esély-díjat is kapott

Feigl Rebeka nem csak a nemzetközi versenyen elért előkelő helyezésével büszkélkedhet, Herczeg Tamás országgyűlési képviselő is neki adta át október 26-án az általa nemrég alapított Esély-díjat. A lány elmondta, meglepő és megtisztelő számára a plakett és a vele járó anyagi elismerés. Herczeg Tamás úgy nyilatkozott, Rebeka elkötelezett, igazi tehetség, akinek az orgona említésekor is csillog a szeme. Olyan életigenlés és pozitív jövőkép él benne, amelyről bárki példát vehet: derűjéből, lelkesedéséből merítkezhetünk, és valószínűleg egyszer mindannyian büszkék leszünk rá.

– A plakettel és a képviselői tiszteletdíjamból felajánlott szerény összeggel a megbecsülésemet, főhajtásomat szeretném kifejezni azok előtt, akik köztünk élnek, és megbirkózva az esetenként mostoha, egyenlőtlen körülményekkel, nagy elszántsággal, szépen, eredményesen végzik tanulmányaikat, munkájukat – tette hozzá.

Kapcsolódó cikkünk:

[embed]https://www.beol.hu/kozelet/helyi-kozelet/a-zene-lendulete-viszi-a-csabai-gimnazistat-3852286/[/embed]

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában