Békéscsaba

2021.11.02. 06:55

Az otthoni munka leterheli szemünket

Októberben általában többet foglalkozunk a szemünk védelmével, hiszen a látás hónapja kampánynak köszönhetően nagyobb figyelem irányul erre a fontos érzékszervünkre. A szemészorvos ugyanakkor arra biztat mindannyiunkat, hogy szemünk világával – általános egészségünkhöz hasonlóan – ne csak ebben a hónapban, hanem az év minden napján törődjünk.

Nagy Szilvia

20210914 Deszk Ingyenes szűréssel rendeznek egészséghetet az Idősek klubjában. Képen: B. Tóth Barbara szemész szakorvos. Fotó: Karnok Csaba KC Délmagyarország (DM)

Fotó: Karnok Csaba

Dr. Bástyi Zsuzsanna főorvos kiemelte: nyilvánvaló, hogy kampányszerűen nem lehet egészségünket „menedzselni”, de a látás hónapja a figyelemfelkeltésre nagyon jó. A szemész hozzátette, a világjárvány miatt az elmúlt időszakban sokan terhelték túl a szemüket: a home office munka és az online oktatás ugyanis tovább növelte az egyébként is sok képernyő előtt töltött időt.

– A mai modern technikának számtalan előnye van, de hajlamosak vagyunk „túlhasználni” az informatikai eszközöket, ami szemészeti problémákat, szerteágazó panaszokat okozhat

– mondta el az orvos, hangsúlyozva, hogy a szemünkhöz túl közel tartott eszközök folyamatosan közeli nézésre késztetnek, ami egy idő után kifárasztja a szemeket. Azt ajánlja, munka, tanulás vagy szórakozás közben többször álljunk meg, függesszük fel a képernyő intenzív használatát, menjünk ki levegőzni.

Nézzünk különböző irányba, eltérő távolságba, mozgassuk meg tekintetünket, pislogjunk. Ha túlzottan szárad a szemünk, alkalmazzunk műkönnyet, a vizes alapúak becsepegtetés után gyorsan javíthatják a komfortérzetet. Dr. Bástyi Zsuzsanna elmondta, ha szemüveget viselünk, fontos, hogy az megfelelő dioptriájú, illetve személyre szabott legyen. Felhívta arra is a figyelmet, hogy a hidegebb évszakban kevesebb időt töltünk a szabad levegőn, bent a szobákban, irodákban, tantermekben pedig mesterséges fényforrások világítanak.

A látás hónapja a figyelem felkeltésére jó, de ne csak októberben óvjuk a szemünket /Fotó: MW/

– Érdemes legalább otthon törekedni a melegebb fényforrás választására, mert a hideg fények fárasztóbbak a szemnek – mondta el, hozzáfűzve, egy 2700 kelvines fényforrás optimális lehet. Arra a kérdésre, javíthatunk-e a látásunkon természetes módszerekkel, különféle táplálékkiegészítőkkel, vitaminokkal, leszögezte, az egészséges, változatos étrend, a megfelelő ásványianyag- és vitaminbevitel fontos, ám az optikai hibákat mindezzel nem tudjuk megakadályozni.

Legegyszerűbb példa a gyermekkori rövidlátás, ami egy progresszív elváltozás, azaz bizonyos életkorig fokozódhat a látásromlás, vitaminokkal ezt a folyamatot nem lehet befolyásolni.

– Más a helyzet az időseknél, cukorbetegeknél, akiknél például szemfenéki érelmeszesedés, ideghártya-károsodás alakulhat ki. Náluk mindenképp szükséges az ásványianyag-pótlás, az antioxidáns-szedés, de egyénre szabott, orvos által javasolt terápia keretein belül – tette hozzá a főorvos.

Polgár Dániel békéscsabai mérnök elmondta, ötödik osztályos kora óta szemüveges, egy kötelező iskolai vizsgálaton szűrték ki, hogy nem látja jól a számokat a látásvizsgáló táblán. A szemorvos először mínusz feles lencsét javasolt neki, azóta eltelt huszonnégy év, jelenleg mínusz hármas dioptriára van szüksége.

Több mint tíz éve dolgozik számítógép előtt, abban bízik, hogy a látásromlása egyszer megáll. Fontosnak tartja a rendszeres szemészeti kontrollt, kétévente jár orvoshoz.

Gondozással elkerülhetők a szövődmények

Dr. Bástyi Zsuzsanna szerint gyermeknek és felnőttnek egyaránt célszerű mindenféle szemészeti panasszal először szemorvoshoz fordulni, igaz ez a látásromlásra, gyulladásra, szemfájdalomra, krónikus fejfájásra. A szemész főorvos elmondta, a szemüvegproblémák mellett sokféle szembetegség létezik: napjainkban majd minden időst érint a szürke hályog. A betegség oka több összetevős: alkati, genetikai tényezőkre és környezeti hatásokra is visszavezethető. Ma már jól kezelhető, a műtéti megoldás sokat fejlődött, a szemészet sikerágaként rendkívül jó eredményeket hoz, általa visszanyerhető a korábbi életminőség.

A zöld hályog is gyakori betegség, ami élethosszig tartó szemcsepphasználattal tartható kordában, amennyiben pedig a gyógyszeres kezelés nem vezet eredményre, megműtik, meglézerezik a beteget. A szemész főorvos elmondta, nagy figyelmet igényelnek a szemfeneket érintő keringési betegségek, a magas vérnyomáshoz, érelmeszesedéshez, cukorbetegséghez kapcsolódó szembetegségek is. A komolyabb szövődmények a rendszeres szemészeti gondozás révén késleltethetőek vagy el is kerülhetőek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában