Elismerés

2021.11.05. 13:57

Az Energiahatékony önkormányzat címet érdemelte ki Békés

Az Energiahatékony Önkormányzat címet érdemelte ki a közelmúltban a békési önkormányzat. A településen húsz épület kapott külső hőszigetelést és közel negyven ingatlanra került napelem az elmúlt években, és a megkezdett munkát mindenképpen tovább szeretnék folytatni a jövőben is.

Papp Gábor

20211028 Békés Kálmán Tibor, Békés polgármestere az energiahatékony önkormányzat tanúsítvánnyal. Fotó: Imre György IGY Békés Megyei Hírlap

Fotó: Imre György

A megyei önkormányzat javaslatára kiérdemelt Energiahatékony Önkormányzat 2021 védjegy igazolja eddigi, több évre visszamenő erőfeszítéseinket, és továbblépésre is ösztönöz egyben – nyilatkozta lapunknak Kálmán Tibor. Békés polgármestere elmondta, az elismerést a városi fejlesztések, a beruházások terén megvalósított környezetbarát technológiák nagyarányú alkalmazásáért érdemelte ki az önkormányzat.

– A megújuló energiaforrások használatára való áttérést többek között napelemek telepítésével, korszerű, energiatakarékos villamostechnikai megoldások kialakításával valósítottuk meg

– szólt a részletekről a polgármester. Mint kiemelte, ezáltal jelentős mértékben csökkent az érintett épületek, intézmények működtetése során keletkező káros anyag kibocsájtás.

Kálmán Tibor: folytatjuk a megkezdett munkát /Fotó: Imre György/

– Az üvegházhatást fokozó gázok csökkentése mellett olyan energetikai, világítástechnikai rendszereket hoztak létre, melyek az ott dolgozók, tanulók egészségére is jótékony hatással vannak – fogalmazott. Kálmán Tibor elmondta,

az elmúlt években húsz épület kapott külső hőszigetelést, cserélték a nyílászárókat, illetve a fűtési rendszereket is korszerűsítették. Mindez mintegy 13 millió forintos megtakarítást eredményez a város számára.

Emellett közel negyven, egészen pontosan harminckilenc épületre került napelem pályázati források segítségével a közelmúltban. A fejlesztés-sorozatban a teljesség igénye nélkül iskolaépületek, a Békési Gyógyászati Központ és Gyógyfürdő több épülete, a szociális szolgáltató központ több intézménye, önkormányzati épület, a Kecskeméti Gábor Kulturális Központ több egysége, a Békési Kajak-Kenu Club székháza, a Békési Kistérségi Óvoda és Bölcsőde épületei, az uszoda és a civil szervezetek háza egyaránt beletartozik. A megtakarítás évi 26 millió forint.

Több célt szolgálnak a folyamatos fejlesztések

Kálmán Tibor polgármester elmondta, a beruházások több célt szolgálnak. – Nagyon fontosnak tartjuk, hogy a következő nemzedékek számára a lehető legjobb környezetet teremtsük és hagyjuk majd magunk után, éppen ezért fontos, hogy környezetkímélő energiákat használjunk lehetőség szerint valamennyi fejlesztés esetében – hangsúlyozta a polgármester. Mint kifejtette, a beruházásoknak köszönhetően megtakarításokat érnek el, amelyek újabb pályázatokhoz, újabb fejlesztéshez szolgálhatnak saját forrásként a jövőben. Az épületek nagy része városképi szempontból is jelentős szerepet tölt be, fontos a felújításuk, lényeges, hogy megszépüljenek. – Azon leszünk, hogy folytassuk az előző városvezetés által megkezdett munkát az energiahatékonyság jegyében is – tette hozzá.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában