országos program

2021.11.09. 19:59

Tótkomlóson és Kaszaperen is fákat ültettek

A Településfásítási Program keretében Erdős Norberttel, az élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkárral ültettek fákat kedden a tótkomlósiak és a kaszaperiek.

Cs. I.

Erdős Norbert államtitkár és Zsura Zoltán polgármester ültetett el fákat kedden délelőtt Tótkomlóson /Fotó: Bencsik Ádám/

Fotó: Bencsik_Adam

A belvárost átszelő új kerékpárút mentén sok fát pótolt az önkormányzat idén. Rózsaszínű galagonyákat ültettek a nyomvonal mentén. A belvárosi Komló szálloda felújításakor kivágott három gesztenyefát négy gömbkőrissel pótolták. De az Erzsébet-ligetben lévő faiskolából is sok fa kikerül a közterületre, onnan kielégítenek lakossági kéréseket is – ezt a Rózsa fürdőbe sétálva mesélte Zsura Zoltán. Tótkomlós polgármesterét a Településfásítási Program helyszínére kísértük el, ahol Erdős Norberttel, az élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkárral ültettek fákat kedden.

– A rendszerváltás óta a legnagyobb belterületi fásítási akció a mostani. Nagy az érdeklődés a falvak, a városok részéről, az őszi időszakban ötszáz, tavasszal háromszáz település ültet fákat a program nyerteseként – hangzott el a Rózsa fürdőt átszelő Száraz-ér partján elültetett hársfák mellett. A komlósiak 30 darab hárs-, kőris-, platán-, gömbszivar- és eperfafajtákat nyertek, ezekből öt facsemetét ültettek el a fürdőben. Erdős Norbert arról is beszélt, hogy ez a pozitív hozzáállás a klímaváltozás okozta problémák megelőzését is szolgálja. Emlékeztetett, a kormányzat zöld programjának a keretében november végéig, az első szakaszban igényelt fáknak az értéke félmilliárd forint, ez a tavasszal már eléri az 1 milliárd forintot.

Erdős Norbert államtitkár és Zsura Zoltán polgármester ültetett el fákat kedden délelőtt Tótkomlóson /Fotó: Bencsik Ádám/

Másfél éve zajlik egy erdőtelepítési program is, amire nemcsak az önkormányzatok, hanem a gazdálkodók is pályázhatnak. Az erdő elősegíti az emberek rekreációját, amit jól mutat az is, hogy a pandémia időszakában mintegy 30 százalékkal nőtt az erdőkben túrázók, kirándulók száma.

– Az önkormányzatok, a gazdálkodók 39 ezer hektár erdősítésre pályáztak, eddig 11 ezer hektáron az erdőtelepítés már megtörtént – tette hozzá az államtitkár.

Szrenka Mihály, Erdős Norbert és Zsura Zoltán János

A keddi következő helyszín Kaszaper volt. A temetőnél gömbszivarfák kerültek földbe, az önkormányzat harminc példánnyal gyarapította a faállományt és ebből ültetett el Erdős Norbert és Kun László polgármester. A Kaszaperhez tartozó pusztaszőlősi tómeder környezetében tervez még fásítani az önkormányzat – tudtuk meg a település polgármesterétől.

Előzmény:

https://www.beol.hu/kozelet/helyi-kozelet/a-klimavaltozas-karos-hatasait-is-csokkentik-bekes-megyeben-4468913/

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában