Békéscsaba

2021.11.09. 18:23

A múzeumban ezúttal Áchim L. András történetét mutatják be

Áchim L. Andrásról objektíven címmel nyitottak kiállítást kedden a Munkácsy Mihály Múzeumban az „Ami csabai…” kiállítás- és kiadványsorozat keretében.

V. E.

20211109 Békéscsaba Áchim L Andrásról objektíven tárlat megnyitó a képen dr Erdész Ádám nyugalmazott igazgató fotó Bencsik Ádám Békés Megyei Hírlap

Fotó: Bencsik_Adam

A rendezvény házigazdája dr. Bácsmegi Gábor múzeumigazgató-helyettes volt, aki a vendégek köszöntése után elárulta, a tárlatot még a nemrég elhunyt Ando György múzeumigazgató álmodta meg, akinek példaképe volt a február 20-ig megtekinthető kiállítás főszereplője, irodája falán ott függött az egyik most bemutatott képe is. Az eseményen részt vettek Áchim L. András magyar gazdálkodó, szocialista parasztpolitikus és szerkesztő leszármazottai is.

Dr Erdész Ádám

Varga Tamás alpolgármester elmondta, örömmel köszönti a jelenlévőket Áchim L. András születésének 150, halálának pedig 110 éves évfordulója alkalmából rendezett kiállításon, amellyel a századforduló kiemelkedő parasztpolitikusának emléke előtt tisztelegnek. Hozzátette, az, hogy szelleme több, mint egy évszázad után is még mindig él, nem véletlen. Meghatározó egyénisége volt ugyanis Békéscsabának, és az egész Békés megyei térségnek, de országos viszonylatban is kiemelkedő tevékenységet folytatott.

Fotók: Bencsik Ádám

A kiállítást dr. Erdész Ádám, a Magyar Nemzeti Levéltár Békés Megyei Levéltára nyugalmazott igazgatója nyitotta meg. Beszédében elhangzott, a tárlat Békéscsaba történetének és legendáriumának egyik kiemelkedő alakját idézi fel. Hozzátette, a címben található objektíven kifejezés nem véletlen, hiszen a Forrainé Kovács Márta kurátor által összeállított anyag valóban illő objektív távol tartással, ugyanakkor színesen és érdekesen mutatja be a parasztpolitikus életét és azt a közeget, amelyben ő működött.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában