fejlesztések

2021.10.11. 17:25

Okány fejlődő pályára állt a beruházásokkal

Csaknem 170 millió forintból fejlesztették a csapadékvizet elvezető rendszereket, valamint mintegy 400 millió forintból kerékpárutakat, elkerülő utat, parkolókat építettek Okányban – jelentette be a hétfőn a községháza előtt tartott sajtótájékoztatón dr. Kovács József országgyűlési képviselő és Szívós László polgármester.

Licska Balázs

Mintegy 3 ezer méteren építettek, tettek rendbe csapadékvizet elvezető rendszereket Okányban. A 170 millió forintos fejlesztés érintette a Széchenyi, a Hunyadi, a Sport, a Tóhegyi utcákat és az Iskola közt. A Száraz ér utcában nyílt burkolt medrű csatornát, a Kossuth utcában zárt hálózatot alakítottak ki.

A csaknem 400 millió forintos beruházás keretében bicikliutat, elválasztás nélküli gyalog- és kerékpárutat, kerékpársávot valósítottak meg a település legforgalmasabb utcáiban, a Vasút, a Kossuth és a Hunyadi utcákban. A központot tehermentesítő út épült a Sarkadkeresztúr és a Vésztő felé vezető közutak között. Emellett parkolókat alakítottak ki a községházánál és a postánál.

Szívós László polgármester (balra), Dr. Kovács József országgyűlési képviselő, Farkas János alpolgármester és Dr. Babák Zoltán jegyző a sajtótájékoztatón

Szívós László polgármester elmondta: évekkel ezelőtt rendkívül elaggott állapotban voltak a településen átvezető szakaszok, azokon nehezen lehetett közlekedni. Három nagy fejlesztés azonban lehetővé tette, hogy korszerűsítsék ezeket. Megvalósult Okány történetének eddigi legnagyobb léptékű beruházása, a szennyvízberuházás, majd a főutcán is kiépítették a csapadékvizet elvezető rendszert, ezt követően parkolókat hoztak létre, kerékpársávot festettek fel.

– Ezáltal könnyebben lehet megközelíteni a központban lévő intézményeket, szolgáltatásokat, így a községházát, az orvosi rendelőt, az óvodát, a gyógyszertárat, a konyhát, az épülő bölcsődét – emelte ki. Hangsúlyozta azt is: Okány 300 hektárnyi belterülettel rendelkezik, és a fejlesztések tervezésekor nemcsak a központban, hanem a település egészében gondolkodnak.

A községháza mellett parkoló épült, erről is beszélt dr. Kovács József és Szívós László /A szerző felvételei/

– Fejlődő pályára állt Okány a beruházásokkal – húzta alá dr. Kovács József országgyűlési képviselő. Szólt arról, hogy a beruházások egy része európai uniós, egy része pedig hazai forrásból valósul meg, a kormány ad lehetőséget a kistelepüléseknek is a fejlődésre. Olyan programokat valósítanak meg, amelyek az okányiak számára fontosak, amelyekre igényt tartanak, amelyek valóban segítik a mindennapokat.

Beszélt a két, összességében több mint 550 millió forintos beruházásról is. A csapadékvizet elvezető rendszerek fejlesztése kapcsán kiemelte, hogy annak révén egy komoly veszélyforrástól szabadult meg a település, hiszen a lezúduló eső, ha nem vezetik el, jelentős problémákat okozhat. A tehermentesítő út és a kerékpárutak révén pedig biztonságosabbá válik a közlekedés a főutcán.

– Egy település akkor tud fejlődni, ha van elképzelés a jövőről, és Okányban van – mondta dr. Kovács József országgyűlési képviselő. Szívós László polgármester hozzátette, számos egyeztetést folytatnak a tervek megvalósítása kapcsán a politikussal, valamint a Békés-Bihar Településfejlesztési Nonprofit Kft. szakembereivel.

További terveket fogalmaztak meg

Külsőleg megújult a községháza, most pedig egy belső korszerűsítés zajlik – mondta Szívós László polgármester, majd sorolta, hogy volt fejlesztés az orvosi rendelőben, a konyhánál, az óvodánál, épül a bölcsőde, valamint a református egyházközség szintén kapott pályázati forrást. Hangsúlyozta, a hazai forrásból megvalósuló Magyar Falu Program keretében ugyancsak számos elképzelés megvalósítására nyertek támogatást, például a temető vagy a játszótér fejlesztésére.

Hozzátette: a jövőben utakat, bicikliutakat építenének; fejlesztenék az egészségügyi alapellátást és a szociális alapszolgáltatásokat; épületek energetikai korszerűsítésében gondolkodnak. A vasútállomás ugyancsak megújulhat rövidesen, az államtól elkérik és funkcióval töltenék meg a rendbe tételét követően a volt magtár épületét. Immár jogerős építési engedéllyel is rendelkezik az elképzelés, így hamarosan a Kossuth utcában egy római katolikus templom épülhet.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában