ünnepség

2021.10.05. 17:14

Negyven éve segíti a mozgáskorlátozottak mindennapjait a csabai egyesület

Fennállásának negyvenedik évfordulóját ünnepelte a Mozgáskorlátozottak Békés Megyei Egyesülete kedden délelőtt a Csabagyöngye Kulturális Központban. A közel tízezer tagot számláló egyesület a megye 65 településén elérhető hálózattal és egy kiterjedt szolgáltatási struktúrával segíti a mozgáskorlátozottak mindennapjait. Helyi szervezeteiknek köszönhetően elérhető közelségbe tudták vinni az érintettek számára a mindennapi segítségnyújtás lehetőségét.

Vágvölgyi Nóra, [email protected]

20211005 Békéscsaba Mozgáskorlátozottak Békés Megyei szervezetének ünnepsége fotó Bencsik Ádám Békés Megyei Hírlap

Fotó: Bencsik_Adam

Negyven évvel ezelőtt néhány lelkes mozgássérült ember a saját élettapasztalatára alapozva hívta életre a Mozgáskorlátozottak Békés Megyei Egyesületét.

Szándékaik szerint közösséget akartak szervezni ebből az elszigeteltnek számító társadalmi csoportból. A közösség erejét, az abban rejlő tudást, tapasztalatot használták fel, hogy egy olyan segítségnyújtási formát alakítsanak ki, amely valódi válaszokat nyújt az életükben jelenlévő problémákra.

Fotók: Bencsik Ádám

Erre az időszakra emlékezett vissza a megyei egyesület elnöke, dr. Ruzsa György. Mint mondta, négy évtizeddel ezelőtt egy olyan közösségi szervezetet keltettek életre, amely összefogja a jó szándékú, egy sorsközösségben elő embereket. A szervezet segítségével a fogyatékkal élők ki tudtak törni abból az eszköztelenségből, ami akkoriban sújtotta őket és egy olyan segítségnyújtási formát alakítottak ki, amely valódi válaszokat ad az életükben felmerülő problémákra.

– Az egyesület tagjainak idővel sikerült önmaguk és a rajtuk kívül álló korlátok egy részét ledönteni. És azóta is fáradhatatlanul tesszük a dolgunkat, harcolunk az alapvető emberi jogokért – fogalmazott az elnök.

Herczeg Tamás országgyűlési képviselő kiemelte, a Mozgáskorlátozottak Békés Megyei Egyesülete egy 9250 fős közösséget jelent, amely Békés megye 65 településén elérhető hálózattal, 23 helyi szervezettel és egy kiterjedt szolgáltatási struktúrával rendelkezik.

Herczeg Tamás országgyűlési képviselő

– Oly sokan vannak, és oly szerteágazó az a feladatkör amit az egyesület tagjai végeznek, hogy annak ellátására az állam önmagában nem lenne képes. Ezért is van nagy szükség olyan civil szervezetekre, mint az egyesület. Az általuk végzett munkáért köszönet, hála és elismerés illeti valamennyiüket – hangsúlyozta az országgyűlési képviselő.

Zalai Mihály, a megyei közgyűlés elnöke az egyesület érdemei között említette meg azt, hogy a fogyatékkal élők ügye ma már nem számít tabutémának.

– A közbeszéd része lett az, hogy a mozgáskorlátozott embertársaink körülményein milyen módon tudunk javítani. Ezt bizonyítja az is, hogy több száz olyan fejlesztést sikerült megvalósítani a megyében, ahol kötelező elem volt az akadálymentesítés – ismertette a megyei közgyűlés elnöke.

Zalai Mihály, a megyei közgyűlés elnöke

Szarvas Péter Békéscsaba polgármestere elmondta, rendszeresen találkozik olyan lakossági igénnyel, mely kapcsolódik az egyesület munkájához.

– Mikor fogyatékkal élők kéri a segítségünket, jó érzés az, hogy tudunk mondani a civil szférából olyan szervezetet, amelyhez bármikor fordulhatnak – fűzte hozzá a polgármester. Egyúttal kiemelte, az egyesület békéscsabai központjában jelenleg 140 gyermek és 60 felnőtt kap magas színvonalú ellátást.

Szarvas Péter Békéscsaba polgármestere

Végül Kovács Ágnes, a mozgáskorlátozottak országos szövetségének elnöke mesélt arról, édesanyaként hogyan tört utat gyermekének az óvoda felé, és miként indult el 1996 szeptemberében az első integrált óvoda Békéscsabán. – Anyaként el kellett döntenem, megelégszek-e azzal, amit az akkori rendszer kínál a gyermekemnek, vagy teret engedek hitemnek, hogy fogyatékos emberként többet érdemel. Rájöttem, ha rendszerszintű változásokat szeretnék, közösségi léptékben kell gondolkodnom. Szót kértem, előterjesztéseket írtam. Megkerestem az akkori városvezetést és megalapítottam egy gyermekcsoportot a Mozgáskorlátozottak Békés Megyei Egyesületén belül, később pedig a szervezet elnökévé választottak – emlékezett vissza az országos szövetség elnöke, akinek munkáját idén Magyar Érdemrend lovagkeresztje kitüntetéssel ismerték el.

Kovács Ágnes, a mozgáskorlátozottak országos szövetségének elnöke

A beszédek után a Napraforgó központ növendékeinek ünnepi műsora következett. Végül átadták a jubileumi plaketteket és okleveleket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában