Mohácsi Attika

2021.10.26. 06:55

A vésztői kisfiú minden álma, hogy megtanuljon önállóan járni

Csecsemőkori agyi bénulás következtében képtelen az önálló járásra a vésztői Mohácsi Attika.

L. B.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

A hatéves vésztői kisfiún egy úgynevezett Ulzibat-műtét segíthetne, amit november 20-án végeznének el rajta Csehországban. Addig viszont össze kellene gyűjtenie a családnak a kezelés költségét, másfél millió forintot, ebben kértek segítséget.

– Attika születése után pár héttel epilepsziás rohamot kapott. A vizsgálatok kimutatták, hogy csecsemőkori agyi bénulással született, amelyhez epilepszia társult – mondta a nagymama, Mohácsi Attiláné, aki férjével, a nagypapával együtt nyolchetes kora óta neveli a kisfiút, miután édesanyja újszülött korában elhagyta.

– Unokám izomzata sok helyen feszes, amit Csehországban tudnának gyógyítani Ulzibat-eljárással. Annak eredményeként megtanulhatna önállóan járni. Hozzáfűzte: immár kaptak időpontot is, a professzor november 20-án műtené meg a kisfiút Csehországban. Addig viszont össze kellene gyűjtenie a családnak a szükséges összeget, ami önerőből nem megy, ezért kértek segítséget. Elmondta, a kezelés költsége másfél millió forintot tesz ki, eddig valamivel több mint 200 ezer forint jött össze, tehát nagyjából 1,3 millió forint hiányzik. A műtét után Attika rehabilitálása további költségekkel jár majd.

A család bízik benne, hogy Attikáért is összefognak az emberek

– Úgy gondoljuk, Attika is kaphat egy esélyt. Láttuk, hogy az ország hatalmas összefogásra képes a beteg gyerekekért, ezért hiszem, hogy az unokámnak is segíteni fognak. Amit tudunk, megteszünk azért, hogy az ellátása megfelelő legyen, és meg is van mindene, amire szüksége van, ekkora összeget azonban nem tudunk előteremteni – mondta. A kisfiú ellátása az idő múlásával, azzal, hogy nő, egyre nehezebbé válik, a legnagyobb segítség az lenne, ha megtanulna önállóan járni.

Attika most segítséggel, például az asztal mellett kapaszkodva tud járni, ám nem teszi le a talpát, lábujjhelyen sétál. A kezei ugyancsak feszesek, sokszor ökölbe szorítottak. Ha messzebbre viszik, akkor egy speciális, nagyobb gyerekeknek kialakított babakocsiba ültetik. A kisfiú sokat mászik a földön, ha csak teheti, a szabadban van. A labda a mindene, a kedvenc játéka, és nagyon szereti a zenét. A nagymama ismertette, hogy a kisfiú jelenleg a Vésztői Sérült Gyermekekért Egyesület intézményébe jár, ahol foglalkoznak vele, illetve ahol szintén kap fejlesztést. A legnagyobb – szó szerinti – lépés azonban az lenne a fejlődésében, ha elvégeznék rajta a speciális­, úgynevezett Ulzibat-műtétet. Hozzátette, hogy ennek során lényegében több helyen megmetszenék a lábát, és így lazítanák meg a most feszes izmokat.

Aki segítene abban, hogy Attikán elvégezzék a műtétet, és a hatéves vésztői kisfiú esélyt kapjon arra, hogy megtanuljon önállóan járni, az alábbi számlaszámra utalhat: 11773339-01853777.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában