Tóth Sándor

2021.10.19. 07:00

Kopjafával őrzik a mezőberényi fafaragó emlékét

Átadták szombaton a Békés Megyei Népművészeti Egyesület tagjai a fafaragók által készített kopjafát és sírkerítést, amelyek mostantól Tóth Sándor fafaragó, a népművészet mesterének mezőberényi sírját őrzik.

V. N.

– Tóth Sándor Mezőberényben született és haláláig ott élt. Nagyban hozzájárult a népi kézművesség, a népművészet ismertségének növeléséhez. Gyűjtötte és kutatta a megyében élők – szlovákok, magyarok, németek – fából készült használati tárgyait, épületelemeit. Alapító és aktív tagja volt a Békés Megyei Népművészeti Egyesületnek.

Tóth Sándor fafaragó sírján emeltek kopjafát /Fotó: BMH/

Hosszú esztendőkön keresztül a Békéscsabai Nemzetközi Fafaragó Alkotótábor szellemi és konkrét cselekvő vezetője volt. A táborban részt vevők számára a mesterember filozófiáját is megtanította, amely nem állt másból, mint a kitartásból, a szorgalomból, az odaadásból és az alkotásból – fogalmazott Pál Miklósné, a Békés Megyei Népművészeti Egyesület elnöke.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában