békés

2021.10.12. 18:10

Kilenc évtizede alakult meg a Független Kisgazdapárt

A Független Kisgazdapárt 91 évvel ezelőtti békési megalakulására emlékeztek kedden délután a megye névadó településén, B. Szabó István házánál.

P. G.

Köszöntőjében Mucsi András önkormányzati képviselő, a humán és szociális bizottság elnöke elmondta, a Független Kisgazdapárt 1930. október 12-én bontott zászlót a településen, amely a huszadik századi magyar történelem egyik meghatározó politikai ereje lett. Mint kiemelte, a párt az 1930 és 1948 közötti magyar politikai élet egyik legfontosabb pártja volt. Hozzátette, kilencvenegy évvel ezelőtt azért kellett egy új kisgazdapártot, egy független tömörülést szervezni, mert a gazdákat akkoriban megfosztották az érdekképviselettől. Az alapítók között parasztgazdák, értelmiségiek és lelkészek is voltak.

Mucsi András

Mucsi András kitért arra, a kisgazda gondolat lényege a vidéki lakosság érdekvédelme, a parasztság és a polgárság érdekeinek összeegyeztetése, a nemzeti gondolat felvállalása. Hangsúlyozta, 1945 után a kisgazdapárt volt az egyetlen politikai erő, amely meg tudta volna akadályozni a kommunista hatalomátvételt, 1956-ban pedig ott voltak a megalakuló forradalmi kormányban.

Az önkormányzati képviselő úgy fogalmazott, az 1930-as Békési Program ma is több tekintetben aktuális. Leszögezte ugyanakkor, hogy a kisgazda gondolat nem csak a gazdákról és a mezőgazdaságról szól, hanem mindenkiről, akinek fontosak a hagyományaink.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában