Békéscsaba

2021.10.22. 13:44

Készül az egyedülálló központ a Kétegyházi úton

Készül a Légi- és Gépipari Képző Központ a Kétegyházi úton, amely lényegében a BSZC Trefort Ágoston Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium telephelye lesz, és ahol képzik a szakembereket többek között az Airbus, de a Linamar és a Csaba Metál számára is – hangzott el a békéscsabai középiskolában, a pénteki nyílt napon.

Licska Balázs

20211022 Békéscsaba Nyíltnap a Trefort Ágoston iskolában a képen Andreas Stöckle vezérigazgató fotó Bencsik Ádám Békés Megyei Hírlap

Fotó: Bencsik_Adam

Békéscsaba – Egy nagyjából 2,5 milliárd forintos beruházás eredményeként valósul meg a Légi- és Gépipari Képző Központ – ismertette Balogh Csaba, a központ vezetője. Elmondta, hogy az építéssel kapcsolatos munkák 90 százaléka elkészült. Nemrég lezajlott a közbeszerzési eljárás, így folyamatosan szállítják be a gépeket. Bővítésre, az ipari igényeket kielégítve további eszközök beszerzésére volt szükség, összesen csaknem száz berendezés érkezik, ez indokolja a némi csúszást.

Andreas Stöckle, az Airbus Helicopters Hungary Kft. ügyvezető igazgatója is szólt a gyerekekhez a Trefort Ágoston középiskola pénteki nyílt napján

Jelezte, hogy az alapozó képzések elindultak, ezek két évet ölelnek fel, ezt követi egy három-hat hónapig tartó tanulás, aminek eredményeként speciális tudással vértezik fel a diákokat. A ráépülő képzéshez bemenetként szükséges például gépgyártás-technológiai technikus vagy gépész technikus végzettség. Hozzátette: nyáron végezhet az első olyan csoport, amely megkezdheti a munkát a gyulai Airbus-gyárban.

Fotók: Bencsik Ádám

Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy nem csak az Airbus számára képeznek szakembereket, a végzettek elhelyezkedhetnek például a Csaba Metálnál vagy a Linamarnál, valamint más ipari szereplőknél is. Kiemelte azt is: a diákok a legjobb, legkorszerűbb eszközökön tanulhatnak, és külön érdekesség, valamint a maga nemében itthon és európai szinten is egyedülálló, hogy termelő, azaz alapesetben csak gyáraknál előforduló gépeket szintén az oktatás szolgálatába állítanak.

Nemcsak a gépek programozását sajátítják el a tanulók, hanem a termékek tulajdonságainak vizsgálatát is el tudják majd végezni, továbbá olyan tudással vértezik fel őket, hogy akár a berendezések javítását is megoldhatják. Készül egy felületkezelő műhely is, ahol mechanikus módon homokszórással vagy szemcseszórással, hőkezeléssel, illetve – ugyancsak egyedülálló módon – akár galvanizálva is kezelhetik a legyártott alkatrészek felületét.

Jövő nyáron indul a termelés Gyulán

Jövő év nyarán megkezdődhet a termelés Gyulán, az Airbus gyárában – ismertette a rendezvényen Andreas Stöckle, az Airbus Helicopters Hungary Kft. ügyvezető igazgatója. Az Airbusnak a gyulai lesz a kilencedik telephelye sok ország után, ahol precíziós alkatrészeket készítenek majd. Hozzátette, ahogy az autóknál, úgy a helikoptereknél is sokféle típus van, a polgári felhasználásra készülő légi járművek között van öt-, de húszüléses is. Vannak katonai célra készülő helikoptereik is, ilyen a Tiger, és van olyan típus, amit a magyar hadsereg is használ. Azt mondta a nyílt napon részt vevő gyerekeknek, hogy tanuljanak nyelveket, hiszen azzal rengeteg ajtó kinyílik előttük.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában