Galériával

2021.10.23. 19:57

Időkapszulát helyeztek el a jövő számára Köröstarcsán

Köröstarcsa első írásos említésének 800. évfordulója alkalmából helyezett el időkapszulát Dankó Béla országgyűlési képviselő és Lipcsei Zoltán polgármester szombaton kora délután a településen, a Kossuth téren. A mementóba bekerültek fotók, dokumentumok, a helyi civil szervezetek, magánszemélyek, intézmények üzenetei, fotói a jövőnek, de például szintén helyet kapott benne a tarcsai kásás hurka receptje, hogy „ötven év múlva is ehessenek valami jót”.

Papp Gábor

20211023 Köröstarcsa Időkapszulát helyeztek el Községháza előtt a képen Lipcsei Zoltán polgármester Dankó Béla képviselő fotó Bencsik Ádám Békés Megyei Hírlap

Fotó: Bencsik Adam

Településünk első írásos említése 800 évvel ezelőttre datálható. Az évforduló alkalmából eseménysorozatot hívtunk életre, ami nyáron, a falunapon kezdődött, és télen, az adventi időszakban fejeződik majd be – mondta el köszöntő beszédében Lipcsei Zoltán.

Köröstarcsa polgármestere hangsúlyozta, az időkapszula elhelyezésével egy különleges nyomot szerettek volna hagyni az utókor számára. – A következő nemzedék tagjai még nem is sejtik, hogy mit fognak találni a földbe helyezett kapszulában, amely évtizedeken átívelő érzelmi szálakkal köti össze a generációkat.

Mindez egyfajta kommunikáció a jövővel, örök emlék és üzenet a múltból a jövőnek – tette hozzá.

Kifejtette, kíváncsi szemek fogják kiemelni, kinyitni a dokumentumokat és a fotókat talán éppen egy, a szombatihoz hasonló ünnepi alkalom idején. A polgármester elmondta, az időkapszulába bekerült az önkormányzati hivatal dolgozóinak üzenete, a református egyház több fotója, a napköziotthonos óvoda és bölcsőde, az alapszolgáltatási központ üzenete, az Arany Gusztáv Általános Iskola tanulóinak üzenete papíron és kavicson, a helyi települési értéktár bizottság tagjai által elfogadott értékek listája, a bizottság üzenete és kiadványa, a művelődési ház több dokumentuma és dr. Fehér Richárd háziorvos üzenete receptekre írva.

Lipcsei Zoltán polgármester és Dankó Béla országgyűlési képviselő az időkapszulával /Fotók: Bencsik Ádám/

Emellett a Nagycsaládosok Köröstarcsai Egyesülete, a Köröstarcsáért Barátok Egyesület dokumentumai, a Fejezetek Köröstarcsa történetéből és néprajzából című monográfia, Végh Judit etnográfus üzenete, magánszemélyek és családok dokumentumai, fotói, Dankó Béla országgyűlési képviselő névjegye, a helyi képviselő-testület határozata az időkapszuláról, fotók a helyi nevezetességekről, a helyi újság és a tarcsai kásás hurka receptje egyaránt helyet kapott az időkapszulában. Lipcsei Zoltán elmondta,

a programmal arra is igyekeznek felhívni a felnövekvő és jövő nemzedékek figyelmét, hogy vigyázzanak a település múltjára, hogy Köröstarcsának lehessen jövője.

„A földet nem apáinktól örököltük, hanem unokáinktól kaptuk kölcsön” – idézte a szólást a polgármester, majd hozzátette: Vigyázzunk egymásra, mert az idő a legdrágább kincsük, értékeljük az élet minden pillanatát! Az időkapszulát 2071 október 23-án emelik majd ki a földből.

Végh Judit etnográfustól megtudtuk, a Váradi Regestrumban, 1221-ben említik először írásos formában Tarcsát egy peres ügy kapcsán. Egy poroszló kísérte az érintettet Váradra egy tüzesvas-próbára, erről emlékezik meg a dokumentum.

A település vélhetően nyolcszáz évesnél is régebbi, amire régészeti leletek is utalnak

A közelmúltban jelent meg B. Szűcs Irén és Végh Judit Fejezetek Köröstarcsa történetéből és néprajzából című monográfiája. Végh Judit kérdésünkre elmondta, a kötet az eddigi összes írásos emlék, forrás, oklevelek, dokumentumok, gyűjtések összegzése, a település története az 1930-as évekig. A monográfia első része történeti rész. Kitért arra, hogy a helyi református egyháznál is találtak nagyon értékes dokumentumokat, amelyek még sehol nem jelentek meg, és átnézték a környező múzeumok anyagát is. A néprajzi részt B. Szűcs Irén írta, amihez egy széles körű kérdőívezés is kapcsolódott a településen. A könyv felvonultatja a természeti környezetet, az épített értékeket, illetve számos fotó is kiegészíti a munkát.

A régi vashíd tervdokumentációja is bekerült a monográfiába, aminek az érdekessége, hogy egy elszármazott tarcsai fiatalember bukkant rá az ecseri piacon, megvette, majd visszahozta a községbe.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában