beruházás

2021.10.27. 19:58

Hamarosan megújul a gyermekkönyvtár Gyulán

Előreláthatólag januárban kezdődik a gyulai Mogyoróssy János könyvtár gyermekkönyvtárának felújítása – jelentette be a helyszínen megtartott szerdai sajtótájékoztatón dr. Görgényi Ernő polgármester és Dézsi János, az intézmény igazgatója.

P. G.

20211027 Gyula dr. Görgényi Ernő polgármester és Dézsi János a Mogyoróssy János Városi Könyvtár igazgatója sajtótájékoztatót tartanak. A sajtótájékoztató helyszíne: Mogyoróssy János Városi Könyvtár, gyermekkönyvtár A sajtótájékoztató témája: 15 millió forintos támogatásból újul meg a gyermekkönyvtár Imre György IGY Békés Megyei Hírlap

Fotó: Imre Gyorgy

A városvezető elmondta, bár a beruházás az összegét tekintve nem tartozik a legnagyobb fejlesztések közé, jelentőségét tekintve ellenben igen. – A könyvtár a város egyik legszebb intézménye, és az önkormányzat maximálisan támogatja a bibliotéka vezetésének beruházási elképzeléseit – tette hozzá.

Hangsúlyozta, hisznek abban, hogy a könyvek nem fognak eltűnni, mindig meglesz a jelentőségük a kultúrában.

– Sokat kell ugyanakkor tenni azért, hogy a ma élő gyermekek, fiatalok megszeressék a könyveket, az irodalmat, a könyvtárba járást. Az internet térhódítása ellenére a könyv mindig érték marad – fogalmazott. Kiemelte, a könyvtár szakemberei, az óvodapedagógusok, tanítók, tanárok nagyon sokat dolgoznak ezért, ugyanakkor szükséges az infrastruktúra fejlesztése is. Mint mondta, az Emberi Erőforrások Minisztériuma (EMMI) Fekete Péter vezette kulturális államtitkársága 15 millió forintot biztosított a rekonstrukciós munkálatokra.

Dr. Görgényi Ernő és Dézsi János elmondta, jövő félévben újul meg az épületrész /Fotók: Imre György/

Dézsi János szólt arról, hogy korábban a városnak köszönhetően egy pályázatban megújult a gyermekkönyvtár világítása. – A várhatóan januárban kezdődő beruházás során pedig jelentősen átalakulnak a belső terek és a bútorok is.

A város főépítészével folytatott egyeztetésnek megfelelően utóbbiak lépcsőzetes csökkenésével a tér átláthatóbbá válik majd, az új, egyedi bútorokon pedig a Gyulai Vár motívumai is megjelennek majd a bástyaszerű részeknek köszönhetően.

A fejlesztésnek köszönhetően festik a falakat is, a polcok modern, a kornak megfelelő színvilágot fognak tükrözni, a pasztellárnyalatok pedig nyugtató hatást kölcsönöznek a helyiségnek.

A padlószőnyeget még 1987-ben helyezték el a könyvtárban, így már érthető módon kopások, egyenetlenségek alakultak ki rajta. Ennek megfelelően cserélik padlóburkolatot és szőnyegezést is megújítják. Emellett gipszkartonozás is történik majd az épületrészben. A munkálatok jövő év első félévében készülnek el.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában