Békés megye

2021.10.06. 20:02

Fontos szerep hárul a roma értelmiségiekre

Milyen szerepe van a roma értelmiségieknek a romák integrációjában, beilleszkedésében? – erre a kérdésre keresték a választ szerdán a Csabagyöngye Kulturális Központban azon a konferencián, amit a Dél-alföldi Roma Diplomások Egyesülete és a Tegyünk az Élhető Magyarországért Egyesület szervezett.

20211006 Békéscsaba Roma konferencia a képen Bogdán Imre vezető Farkas Félix vezető Herczeg Tamás képviselő Székely Csilla elnök Sztojka Attila vezető Erdős Norbert képviselő Karácsony Zoltán vezető fotó Bencsik Ádám Békés Megyei Hírlap

Fotó: Bencsik_Adam

Európában egyedülálló a roma egyetemisták, főiskolások számára életre hívott roma szakkollégiumi hálózat, ami állami és egyházi közreműködéssel, hazai forrásból jött létre – mondta a Belügyminisztérium társadalmi felzárkózásért felelős helyettes államtitkára. Langerné Victor Katalin hozzátette: a programban jelenleg több mint háromszáz roma fiatal tanul a felsőoktatásban, négyszáznál is többen pedig immár diplomát is szereztek. A végzettek 90 százaléka el is helyezkedik szakterületén. A szakkollégium keretében mentor foglalkozik a diákokkal, akik nyelveket is tanulhatnak, és akik a közösségen belül megélhetik identitásukat is.

Langerné Victor Katalin helyettes államtitkár beszélt a roma szakkollégiumi hálózatról

Erdős Norbert, az Agrárminisztérium élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkára emlékeztetett, hogy anno országgyűlési képviselőként sokat dolgozott együtt békési, mezőberényi, dobozi romákkal. Azt tanulta meg, hogy akkor lehet sikeres bármilyen politika, így a roma politika is, ha az nyugodt, odafigyelő, nyitott szemmel lát és füllel hall, illetve alázatot tanúsít.

Erdős Norbert államtitkár /Fotók: Bencsik Ádám/

Herczeg Tamás országgyűlési képviselő elmondta, annak idején végzett olyan kutatásokat, amelyek során romákkal kapcsolatos adatokat vett fel. Máskor pedig a fiatalokat kérdezve próbálta feltárni az előítéletesség okait. Kíváncsi volt, hogy mit gondolnak arról, hogy van-e összefüggés például a sokgyermekesség és a szegénység, az iskolai végzettség és a jövedelem között. Az derült ki, hogy úgy látják, a romák több problémával küzdenek, mint a nem romák. Hangsúlyozta: a kormány feladata, hogy csökkentse az esélyegyenlőtlenséget akár az iskolai végzettség, akár a foglalkoztatás tekintetében, és kiemelte, most zajlanak is programok ennek érdekében.

Arról, hogy mi az egyházak szerepe az integrációban, Karácson Zoltán, a Tegyünk az Élhető Magyarországért Egyesület elnöke, a békési Hit Gyülekezete megbízott vezetője szólt. Elmondta, a nyolc éve létrejött egyesület a hátrányos helyzetűek segítését, oktatását, képzését tűzte ki célul, és olyan társadalmi kérdéseket feszegetnek, amelyek nemcsak a kisebbséget, hanem a többséget is érintik. Hangsúlyozta: az integráció nem egy gyors folyamat, több generáción ível át.

Kiemelte: ahol az életmód változott, ott az életminőség is az egyházaknak köszönhetően. A Biblia arra ösztönzi az embereket, hogy változtassanak a szemléletükön, a Biblia is ír a tudás, az eszesség, a bölcsesség fontosságáról. Aki magáévá teszi a bibliai értékrendet, az saját indíttatásra változtat az életén, és ez a tanulás mellett a gazdasági tevékenységre ugyancsak hatással van. Ez az értékrend képes az ember önbecsülését helyreállítani, amit a munkavállalás tovább erősít.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában