Koronavírus Békésben

2021.10.25. 11:21

Antigéngyorstesztekkel segítik a járvány megfékezését

Tizenhétezer antigén gyorstesztet és 245 homlokpántos, polikarbonát arcvédő pajzsot juttat el a kormányhivatal a járási hivatalok közreműködésével, segítségével a megyében működő háziorvosi és házi gyermekorvosi praxisokba. A beérkezett igények és az arányosság elve alapján valamennyi praxis kap a tesztekből, védőfelszerelésből.

P. G.

– Békés megyében is emelkedik a légúti tünetekkel orvoshoz fordulók száma. A gyorsteszteknek köszönhetően a koronavírusos, illetve a náthás, influenzás betegek megkülönböztetésére és a negyedik hullám megfékezése érdekében a betegekkel közvetlenül találkozó háziorvosok az eddiginél nagyobb számban is végezhetnek antigén gyorstesztet – hangsúlyozta dr. Sárosi Tamás megyei tisztifőorvos.

Mint mondta, az továbbra is a háziorvos kompetenciája, hogy a tünetek alapján elvégzik-e a koronavírus tesztet. Az antigén gyorsteszt pozitivitása egyértelműen kimutatja a fertőzöttséget.

– Amennyiben a teszt pozitív, a népegészségügyi osztály munkatársai a beteg környezetében elvégzik a kontaktkutatást és elkülönítik a beteget a gyógyulásáig, a vele szoros kapcsolatban álló személyek pedig járványügyi megfigyelés alá kerülnek

– tette hozzá a népegészségügyi főosztály vezetője.

A háziorvosoknál rendelkezésre álló antigén gyorstesztektől függetlenül a statikus mintavételi pontokon továbbra is lehetőség van a tesztelésre, illetve ha a beteg állapota azt kívánja, az Országos Mentőszolgálat munkatársai továbbra is elvégzik a PCR-teszteket annak érdekében, hogy minél hamarabb kiderülhessen, hogy az illető fertőzött-e vagy sem.

Fábián Lajos, az Orosházi Járási Hivatal ügyintézője, Sárosi Tamás népegészségügyi főosztályvezető, Békés megyei tisztfőorvos és Aleksza Mihály, a Békés Megyei Kormányhivatal munkatársa /Fotók: Lehoczky Péter/

– A koronavírus-járvány elleni küzdelemben a leghatékonyabb fegyver továbbra is a vakcina. Az oltás életet ment – fogalmazott dr. Sárosi Tamás.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában