galériával

2021.10.12. 18:53

A mellrák ellen, a megelőzésért sétáltak Békésen

Ötödik alkalommal rendezték meg a Mellrák elleni sétát kedden délután Békésen.

P. G.

20211012 Békés A mellrák elleni küzdelemre hívták fel a figyelmet fotó Bencsik Ádám Békés Megyei Hírlap

Fotó: Bencsik_Adam

A program a kulturális központban kezdődött, ahol Erdélyi Imola, a Békési Gyógyászati Központ és Gyógyfürdő igazgatója köszöntötte a megjelenteket. Beszédében a rendezvény egyik díszvendége, dr. Juhász Hajnalka országgyűlési képviselő, a KDNP nőtagozatának elnöke hangsúlyozta, a betegségről és a megelőzésről sokat kell beszélni. Mint mondta, az Egészségügyi Világszervezet, a WHO, a nők esetében a mellrákot a legveszélyesebb betegségnek tartja. Világszinten egymillió, Magyarországon évi 8000 nőt érint, akik közül kétezer nőt elveszítünk. Kiemelte, a békési rendezvény nagyon fontos értéket képvisel az egyéni és társadalmi felelősségvállalás terén, hiszen a szervezők a prevenció kérdéskörére hívják fel a figyelmet. Ennek kapcsán szólt arról, hogy a szűrővizsgálatokra a nők kevesebb mint 40 százaléka megy el.

- Ezért lényeges, hogy ne kezeljük tabuként a mellrák kérdéskörét – tette hozzá. – Ha elmegyünk szűrővizsgálatokra, mindannyiunkban megvan a félelem, de fontos, hogy rendszeresen ott legyünk, mert az időben diagnosztizált mellrák 95 százaléka gyógyítható. Elmondta, azoknak a nőknek is segíteni kell, akik már betegek, a keddi sétával reményt és erőt is igyekeztek adni. Az eseményen előadást tartott dr. Borbély Marianna és dr. H. Kovács Eszter fővédnök.

Ezt követően következett a mellrák elleni séta, ami a ligettől a rózsaszín szőkőkútig vezetett. Utóbbi helyszínen Deákné Domonkos Julianna főszervező mondott köszöntőt, aki kiemelte, október elseje a mellrák elleni küzdelem világnapja, október pedig a kapcsolódó kampány hónapja. – Minden órában diagnosztizálnak egy nőt mellrákkal, és amíg minden nap elveszítünk hat nőt a késői felismerés miatt, addig folytatni kell a figyelemfelhívást – fogalmazott.

Dankó Béla országgyűlési képviselő elmondta, a rendezvény is segített felhívni a figyelmet arra, hogy mennyire fontos a megelőzés a mellrák elleni küzdelemben. – Azáltal, hogy itt voltunk, talán kicsit mindannyian hozzátettünk ahhoz, hogy többen éljenek a szűrésekkel – hangsúlyozta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában