gyula

2021.10.08. 19:55

A megelőzés és a szűrések fontosságát hangsúlyozták a sétával

Tizedik alkalommal rendezte meg a Hídi séta – Az összefogás az egészségért, séta a mellrák ellen című rendezvényt pénteken délután a Magyar Vöröskereszt Békés Megyei és fürdővárosi szervezete Gyulán, a helyi Vigadóban, illetve onnan indulva a rózsaszín szökőkúthoz.

P. G.

Fotó: Imre Gyorgy

Tóth Zoltánné, a Magyar Vöröskereszt Békés megyei igazgatója hírportálunknak elmondta, a jubileumi program célja ezúttal is – mint minden évben – az volt, hogy felhívják a figyelmet a megelőzés fontosságára.

A Hídi Sétával a szűrések fontosságát emelték ki /Fotók: Imre György/

– Ezt nem tehetjük meg elégszer. Sokan halnak meg amiatt, mert nem mennek el időben a különböző szűrésekre – tette hozzá.

Hangsúlyozta,

a Vöröskereszt egész évben számos rendezvényen végez szűréseket, és emeli ki az élet és az egészség védelme érdekében a megelőzés fontosságát. A szakember kifejtette, az idei tizedik programon a lelki támogatásra helyezték a hangsúlyt.

– Nagyon lényeges, hogy a családtól és a szakemberektől egyaránt segítséget kapjon, akinél kialakult egy betegség – folytatta a gondolatot.

Tóth Zoltánné szólt arról, hogy a rendezvényt a Magyar Vöröskereszt Országos Igazgatósága támogatásával valósították meg, amelyben hősképző, újraélesztési bemutató és kiváló szakembernek köszönhetően számos ismeretterjesztő előadás kapott helyet.

Dr. Párducz László, a Magyar Vöröskereszt Békés megyei elnöke elmondta, évente 2300 nő hal meg hazánkban emlőrákban, miközben az időben felfedezett esetek 80 százaléka gyógyítható lenne. A jelenlegi halálozási arányszám pedig 30 százalékkal csökkenthető lenne, ha a szűrésekre való hajlandóság emelkedne, a részvételi arány elérné a 60-70 százalékot.

Hangsúlyozta,

a mellrák elleni küzdelem hónapjában különösen fontos, hogy ne veszítsünk el értelmetlenül magyar életeket.

Dr. Görgényi Ernő, Gyula polgármestere az elérhető szűréseket részletezte. Külön kitért arra, hogy a városban az Egészségfejlesztési Iroda is végez alapszűréseket, állapotfelméréseket, amelyek minden gyulai lakosnak elérhetők. Emellett lisztérzékenység-szűrést is végeznek az általános iskolák elsősei körében. Emellett a polgármesteri hivatalban a dolgozóknak több éve szerveznek szűrővizsgálatokat, amelyeket munkaidőben biztosítanak számukra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában