Békéscsaba

2021.10.11. 19:55

A finnekről tartott előadást Tuba Orsolya

Finnováció címmel tartott előadást Tuba Orsolya a KOLLABOR-ban a napokban. A magyar egyetemista jelenleg a Jyväskyläi Egyetem mesterképzésén vesz részt, de az alapképzést is Finnországban, Rovaniemiben végezte el. Így saját, finnországbeli tapasztalatait is megoszthatta azokkal, akik vele tartottak ezen az estén.

Vágvölgyi Nóra

Tuba Orsolya több éve él és tanul Finnországban, elmesélte tapasztalatait /Fotó: Bencsik Ádám/

Fotó: Bencsik Ádám

– Egyik ilyen innováció, azaz „finnováció”, amit én is megtapasztaltam, a diáklakások voltak. Melyekbe az általános iskolásoktól kezdve az egyetemistákig bárki beköltözhet. Ráadásul a diáklakásokat nem is az oktatási intézmények, hanem államilag finanszírozott alapítványok, társaságok tartják fent. És mivel ezek igen alacsony áron elérhetőek, középiskolások, egyetemisták és családok is laknak bennük – avatott be minket a Finnországban tanuló egyetemista.

Majd a tanulók egészségügyi alapítványáról is mesélt. Mint mondta, Finnországban már az 1930-as évektől kezdve egyre jobban odafigyeltek a fiatal felnőttek egészségügyi igényeire.

– Azért, hogy a diákokat érintő egészségügyi problémákat orvosolni tudják, létrehozták az egészségügyi alapítványt, amely – minimális éves díj ellenében – ingyen nyújt szolgáltatást, akár a külföldi hallgatóknak is. Ráadásul el van választva a közegészségügytől, így az alapítványnak köszönhetően az egyetemeken is elérhető például egy ápoló, akihez bármilyen egészségügyi problémával fordulhatnak a diákok – emelte ki az előadó.

Tuba Orsolya több éve él és tanul Finnországban, elmesélte tapasztalatait /Fotó: Bencsik Ádám/

Ezután a magyar egyetemista összeszedte a finn oktatás eredményeit. Mint elhangzott, Finnországban az 1950–60-as évektől kezdték el fejleszti az oktatást. Melynek egyik fontos eredménye, hogy a fiatalok több mint 90 százaléka az általános iskola elvégzése után középiskolában folytatja tanulmányait. A 25 éven felüliek 87 százaléka rendelkezik érettségivel, 42 százaléka felsőfokú végzettséggel. Talán ennek is köszönhető, hogy egyre népszerűbb a finn oktatási export.

– A finn tanárok éveket töltenek a környező országokban vagy a tengerentúlon. Kínában például különösen nagy igény mutatkozik a finn iskolák iránt – árulta el.

Kiemelte, a finn oktatás alapelve, hogy származástól, életkortól, lakóhelytől és társadalmi helyzettől függetlenül mindenkinek egyenlő hozzáférést kell biztosítani a színvonalas oktatáshoz.

– A finnek azt vallják, hogy bármikor újraképezheted magad, és teljesen elfogadott, ha valaki 50-60 évesen beül újra az iskolapadba. Emellett a nyitott egyetemekre is bárki, felvételi nélkül besétálhat és hallgathat órákat – ismertette.

Szót ejtett még a Finn Vöröskereszt éhségnapi gyűjtéséről, melyet először 1980-ban tartottak, Palkane városában. – Azóta ezen a napon a helyiek minden évben felajánlják az ételpénzüket a Finn Vöröskeresztnek. Az eltelt több mint 40 év alatt ez a civil társadalmi innováció országos szintű mozgalommá nőtte ki magát, és mindegy 54 millió euró folyt be a felajánlásokból. Külön érdekesség, hogy az adományok 90 százalékát magánszemélyek adták – osztotta meg velünk ismereteit a magyar egyetemista.

A Mikulást is nekik köszönhetjük

– Az 1920-as években egy finn újságíró, rádiós, Markus Rautio kezdte el terjeszteni, hogy a Mikulás a finn Lappföldön, Rovaniemiben él, ­onnan hallja, hogy a gyerekek hogyan viselkednek. Ezután ­szájról szájra járt ez a kedves történet, melyet idővel az iskolákban tovább szőttek, így születtek meg a Mikulás ­segítői, az ajándékokat készítő manók. Jómagam is dolgoztam a rovaniemi tanulmányaim­ során manóként a Mikulásnak. A történet minden részletét ismernem kellett, például arra is volt válasz, hogy miért vagyunk manóként magasabbak a gyerekeknél – mesélte nevetve Tuba Orsolya.

Egyúttal elmondta, hogy bár a Mikulás a Santa Claus Villagében lakik, oda kell küldeni neki a levelet, ott van a postaládája, de a Santa Park barlang, ahol a manók dolgoznak is az otthona. És ahhoz, hogy minden gyerekkel tudjon találkozni, egy folyosón közlekedik a két hely között.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában