kétszáz év

2021.09.02. 14:19

Zwack Józsefre emlékeztek Békéscsabán

Zwack emléknapot tartottak a Békéscsabai Szakképzési Centrum Zwack József Technikum és Szakképző Iskolában, csütörtökön, melynek apropóját az intézmény névadójának 200. születésnapja adta.

B. O.

20210902 Békéscsaba Békéscsabai SZC Zwack József Technikum és Szakképző Iskola ünnepség Beszédet Mondott eke Ibolya igazgató Herczeg Tamás országgyűlési képviselő Imre György IGY Békés Megyei Hírlap

Délben az intézmény bejáratánál álló Zwack József szobrot koszorúzták meg, ahol az emlékezők, az iskola diákjai és annak dolgozói is elhelyezték virágaikat.

Eke Ibolya, az iskola igazgatója ünnepi beszédében elárulta, az országban egyedüliként viselheti az intézmény a híres iparos, likőrgyáros nevét. Ehhez, mint hozzátette hosszú út vezetett, de 17 éve megtalálták azt a neves, szakmájában jelentős eredményeket elért és az iskola profiljához illő személyt, akiről az iskolát végül elnevezték. Mindehhez természetesen a leszármazottak engedélyére és feltételeiknek vállalására is szükség volt. – A név használatát feltételhez kötötték: meg kell őrizni a minőségi, professzionális képzéseinket, a szakma iránt elkötelezett ifjúság nevelését – emelte ki az igazgató.

Fotók: Imre György

Herczeg Tamás, a térség országgyűlési képviselője úgy fogalmazott, egy vásárló, vagy vendég kiszolgálásának milyensége egy üzlet sikerét vagy kudarcát is jelentheti, utalva ezzel az iskolából kikerülő szakemberek felelősségére. A politikus egyben az iskolát, az ott zajló oktatást a békéscsabai szakképzés egyik alappilléreként jellemezte.

– A tanintézet nyolc technikusi-, és nyolc szakképzéssel várja a diákokat. Az iskola célja a kereskedelmi- és vendéglátóipari gazdasági társaságok részére professzionális szakemberek képzése. Mint például pék, cukrász, szakács, kereskedő, webáruházi- vagy éppen turisztikai technikus.

Akik ebben az iskolában tanulnak, itt szereznek képesítést, közvetlenül vagy közvetve a mindennapjaink részét képezik. Az innen kikerülő szakemberekkel találkozunk az üzletekben, a boltokban, a szállodáékban és a cukrászdákban, valamint az éttermekben, kávézókban is – részletezte a képviselő. Kiemelte: nagyon fontos az a tudás, amit a középiskolában szereznek meg a szakemberek.

Az ünnepi beszédek után az eseményen megjelent emlékezők elhelyezték koszorúikat a Zwack szobor előtt.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában