merülőfal

2021.09.01. 12:20

Úszó vízi növényzet okozott problémát a Berettyón

Merülőfalat telepített a Körös-vidéki Vízügyi Igazgatóság (Kövízig) a Hortobány-Berettyón levonuló nagy mennyiségű vízi növényzet ellensúlyozására.

P. G.

Szabó Jánostól, a Kövízig igazgatójától megtudtuk, a Hortobágy-Berettyón levonuló nagy mennyiségű úszó vízi növényzet negatívan befolyásolja az érintett folyószakasz vízminőségét, akadályozza a Hortobágy-Berettyó és a Hármas-Körös hajózhatóságát, illetve az egyéb szabadidős, rekreációs tevékenységeket is. Ezért a Körös-vidéki Vízügyi Igazgatóság augusztus 24-től III. fokú vízminőségi kárelhárítási készültséget rendelt el.

Előbbiekre, valamint az igazgatósághoz érkezett bejelentésekre tekintettel, – a károsító hatás fokozódásának elkerülése érdekében – a Hortobágy-Berettyó 0+030 töltéskilométerben lévő, árvízkapu vízminőségvédelmi kárelhárítási helynél merülőfalat telepítettek. A szakember kiemelte, az említett időpont óta folyamatosan történik a felhalmozódó növényzet eltávolítása, majd elszállítása. A kárelhárítás időtartama alatt a Hortobágy-Berettyó hajózóága nem hajózható, ezért az érintett szakasz megközelítésekor kiemelt figyelemmel kell közlekedni.

A felhalmozódó növényzetet elszállítják /Fotó: KÖVIZIG/J.Z./

A fejleményekről a Körösvidéki Horgász Egyesületek Szövetsége is beszámolt. Mint kifejtették, a berendezés az első tapasztalatok szerint sikeresen tartóztatja fel a mindeddig nagy mennyiségben a Hármas-Körösbe folyamatosan bemosódó, sodródó vízi növényzetet, a „tisztulás” rövid idő alatt már a Hármas-Körös alsóvízi környezetében is éreztetni kezdi hatását. Információik szerint a feltorlódott vízi növényzetet a későbbiekben folyamatosan kiemelik, szikkasztják, majd elszállítják a területről.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában