békéscsaba

2021.09.30. 13:56

Újra pályázhatnak a civil szervezetek

Hamarosan megjelennek a Nemzeti Együttműködési Alap (NEA) keretében a civil szervezetek számára a jövő évi pályázati felhívások – erről is szó volt csütörtökön Békéscsabán, a Fiume hotelben tartott fórumon, amit annak apropóján rendeztek, hogy a napokban a város ad otthont a Civil Közösségi Szolgáltató Központok országos találkozójának.

L. B.

20210930 Békéscsaba Civil szervezetek találkozója a képen Varga Tamás alpolgármester Herczeg Tamás képviselő Takács Árpád kormánymegbízott Opauszki Zoltán képviselő dr Kecskés Péter főosztályvezető fotó Bencsik Ádám Békés Megyei Hírlap

Fotó: Bencsik_Adam

– Igényelhetnek egyszerűsített vagy összevont támogatást a civil szervezetek a NEA keretében – ismertette a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. részéről dr. Szvathné dr. Szalay Márta igazgató.

Sorolta, hogy a pályázatok benyújtásánál mire érdemes figyelni, és hogy milyen változások történtek, például a nem elszámolható költségek esetében. Szólt arról is, hogy összevont támogatás esetében mi az igényelhető és elnyerhető támogatások alsó és felső határa az egyes kiírásoknál, és hogy akik nem nyernek, kérhetnek 150 ezer forint egyszerűsített támogatást, erről a szándékról azonban előzetesen nyilatkozni szükséges.

Varga Tamás alpolgármester, Herczeg Tamás országgyűlési képviselő, Takács Árpád kormánymegbízott, Opauszki Zoltán tanácsnok és dr. Kecskés Péter, a Miniszterelnökség főosztályvezetője is mikrofont ragadott a rendezvényen /Fotó: Bencsik Ádám/

 

Herczeg Tamás országgyűlési képviselő elmondta, a Civil Közösségi Szolgáltató Központok fontos szerepet töltenek be abban, hogy megfelelő információkhoz jussanak a civil szervezetek, egyfajta hidat képeznek a kormány és a civil szervezetek között, a cím birtokosaként Békés megyében az Egyensúly AE Egyesület végzi ezt a feladatot.

Hangsúlyozta,

a nonprofit szervezetek a statisztikák szerint két éve több mint 1000 milliárd forintból gazdálkodhattak, az alkalmazottaik és önkénteseik száma eléri az 500 ezret is.

Varga Tamás, Békéscsaba alpolgármestere aláhúzta, hogy a civil szervezetek tevékenysége érzékelhető a mindennapokban, komoly terhet vesznek le akár az önkormányzat, akár az állam válláról azzal, hogy hiánypótló szolgáltatásokat is nyújtanak. Opauszki Zoltán városi tanácsnok ugyancsak méltatta a civil szervezetek tevékenységét, és szólt arról is, hogy őket sok mindenben segítik a Civil Közösségi Szolgáltató Központok.

Fontos feladatokat látnak el

Takács Árpád kormánymegbízott kiemelte, meg kell becsülni a civil szervezeteket, az elmúlt évtizedekben bebizonyosodott, hogy az önkéntesek milyen fontos feladatokat látnak el, és a járvány elleni küzdelemből is kivették a részüket. Aláhúzta, miszerint az erő mindig a csapatban rejlik, persze lényeges szerep hárul a vezetőkre is.

A kormányzat soha nem látott mértékben nyújt támogatást az egyesületeknek, alapítványoknak, de nem csak a forrásokban érzékelhető a példás hozzáállása. Szólt a közigazgatást érintő reformról, és hogy immár teljesen világos, mi az állam, mi az önkormányzat és mi a civil szervezetek feladata.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában