BÉKÉS MEGYE

2021.09.08. 15:37

Tehetünk az időjárás okozta tünetek ellen

A nyári, hosszan tartó kánikula után az őszi időjárás is okoz számunkra kellemetlenséget. Viharok ugyan nincsenek, és eső is csupán elvétve esik, jut azonban minden napra a hőingadozásból. Hiszen amíg éjszakára általában 10 fok alá hűl a hőmérséklet, addig a nappali csúcs megközelíti a 30 fokot. Utóbbiak váltakozása pedig jócskán megviseli az emberi szervezetet.

V. E.

Fotó: Shutterstock

Sonkoly Iván, békéscsabai háziorvos, az ügyeletet biztosító Csaba Ügyeleti Kft. ügyvezetője megkeresésünkre elmondta, az emberi szervezet folyamatos kölcsönhatásban áll a fizikai környezetével, így annak változásai állandó alkalmazkodásra kényszerítik a belső egyensúly megőrzése érdekében. Az egyik legfontosabb fizikai paraméter a hőmérséklet, ami kisebb-nagyobb ingadozásokat mutat a földrajzi helytől, az évszaktól, napszaktól, az átvonuló frontoktól függően.

A gyógynövények fogyasztása mellett a stresszoldó teák is segíthetnek /Borítókép illusztráció: Shutterstock/

Az idegi és hormonális alkalmazkodási mechanizmusok (vegetatív reakciók) pedig egyénileg változó mértékű szubjektív és objektív tüneteket okozhatnak, amik főként a gyengébb fizikumú, stresszes életmódot folytatókat, valamint az időseket és a krónikus betegeket viselik meg. Ilyenkor előfordulhat fejfájás, alvászavar, vérnyomás ingadozás, szívpanaszok, ízületi fájdalmak, illetve az immunrendszer gyengülésével könnyebben alakulnak ki légúti fertőzések, meghűlések.

Kifejtette, fentiek elkerülése érdekében fontos az egészséges táplálkozás, a bőséges folyadékfogyasztás, a rendszeres testmozgás, a megfelelő ruházat (réteges öltözködés) és a stressz lehetőség szerinti kiiktatása. A hőszabályozó rendszer formában tartására jó hatású lehet az erek „tornáztatása” váltott zuhany vagy szauna segítségével. A frontokra különösen érzékenyek stresszoldó teákat, gyógynövényeket fogyaszthatnak. A betegségek elkerülése érdekében pedig fokozottan ügyelni kell a higiénés szabályok betartására, ami a koronavírus járvány miatt egyébként is szükséges.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában