békés megye

2021.09.03. 09:55

Rossz hír az allergiásoknak: a hétvégén tetőzik a parlagfű pollenszórása

A parlagfű pollenszórásának tetőzése hétvégére várható.

N. T.

Forrás: Shutterstock illusztráció

Fotó: Shutterstock

Az idei évben a hűvös tavaszi időjárás, valamint az ismétlődő lehűlések és csapadékhullámok miatt a pollenkoncentráció a sokévi átlag alatt alakult.

A legmagasabb pollenterhelés a szárazsággal sújtott dél-alföldi területeken volt érzékelhető.

Az elmúlt évek tapasztalatai azt mutatják, hogy a parlagfű pollenszórása augusztus utolsó vagy szeptember első napjaiban tetőzik, a csúcsidőszak a mostani hétvégére várható.

A terhelés elsősorban az Alföldön érheti el a nagyon magas szintet. A parlagfűvel szennyezett területek közelében az allergiások tünetei jóval erősebbek lehetnek.

– A parlagfű pollenre allergiásoknak ezért azt javasoljuk, hogy a hétvégén lehetőség szerint tartózkodjanak a szabadtéri tevékenységektől. Gyakran végezzenek nedves portörlést, a szabadba ne tegyenek ki száradni ruhát, lefekvés előtt naponta mossanak hajat, a gépkocsiban pedig zárt ablakokkal utazzanak – olvasható a Nemzeti Népegészségügyi Központ honlapján.

A szakemberek felhívják a figyelmet arra is, hogy a parlagfű-mentesítést idén se hanyagoljuk el, hiszen ez a leghatásosabb módja, hogy megakadályozzuk a parlagfű további virágzását.

A naponta frissülő polleninformációs szolgáltatást itt tekintheti meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában