szlovák közösségek

2021.09.11. 06:55

Kötetbe rendezték Tótkomlós kétszáz esztendejének történetét

A szlovák közösségek a pandémia alatt se töltötték idejüket tétlenül. A nyáron pedig igyekeztek behozni mindazt, ami az utóbbi hónapokban elmaradt. Zelman Ferenccel, az Országos Szlovák Nemzetiségi Önkormányzat elnökhelyettesével, a komlósi székhelyű Magyarországi Szlovák Szervezetek Uniójának elnökével arra vállalkoztunk, hogy számvetést készítsünk az elmúlt hónapok történéseiről.

Csete Ilona

Amíg nem lehetett közösségi életet élni, azt pályázatírással töltötték a komlósi szlovákok. Ennek is köszönhető, hogy a komlósi szlovák regionális központ épületén megújult a tető, kicserélték a nyílászárókat, kifestettek, majd egy újabb pályázati sikernek köszönhetően hamarosan munkához láthatnak, felújíthatják a konyhát. A rendezvényeket már hónapokkal korábban szervezni kezdték, bizakodtak, hogy nyáron megélénkülnek a szlovák civil közösségek. Így is lett.

A kötet kiadása rendkívüli jelentőségű, mutatta Zelman Ferenc

– A Magyarországi Szlovák Szervezetek Uniójának tagszervezete a Komlósi Szlovákok Szervezete. Velük karöltve, a komlósi régióból, a nagybánhegyesiekkel, a pitvarosiakkal, az ambróz- falviakkal rendeztünk találkozót a Magyarországi Szlovákok Kulturális Intézetének Regionális Központja támogatásával. Készültünk Tótkomlós újratelepítésének a 275. évfordulójára, ami kiteljesedett augusztus 20-án. Azt gondolom, egyedülálló a Tótkomlós anyakönyvei című kiadvány, amit Renáta Gombárová, Ľubomír Kmeť, Szuda Zsuzsanna mutatott be. A könyvet Laukó Zsuzsanna és Michal Hronec keresztelte meg.

 

 

Zelman Ferenc úgy fogalmazott, a kötet kiadása rendkívüli jelentőségű: valódi források alapján dolgozta fel Komlós történelmét, de az elvégzett munka érinti a környékbeli szlovák településeket is (Pitvarost, Csanádalbertit, Nagybánhegyest, Nagylakot).

– Könyvünkkel kezünkben tartjuk településünk 200 évének összesűrített történetét, elődeink sorsát, örömeit, könnyeit. Az Alföldi Szlovákok Geneológiai Kutatásáért Egyesület szerzői ezzel a könyvvel tisztelegtek őseink előtt – tette hozzá.

Mozgalmas lesz a folytatás is

A komlósi és a bánhegyesi szlovákok a nyáron jártak a színházakban Szarvason, szlovák nyelvű előadáson, és Nagylakon. A komlósi nemzetiségi önkormányzat tartott közmeghallgatást, készült az idei szlovák gasztronómiai napra, ahol a kulturális műsort a helyi csoportok adták, de fellépett a kisnánai szlovák pávakör, a nagylaki fúvószenekar.

– Minden szlovák étel, helyi gasztronómiai specialitás elfogyott. Köszönet e nagyszabású találkozó szervezésében részt vevőknek – mondta a szlovák vezető. Elárulta, év végéig még sok munka vár rájuk. Emléktáblát avatnak István Anna tiszteletére, a komlósi fúvósoknak a szlovák kulturális intézet szervezett fellépést Pilisszentkereszten. Lesz újabb könyvbemutató.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában