lisztérzékenység

2021.09.08. 06:55

Több mint ötszáz gyermeknél végzik el a vizsgálatot Gyulán

Megkezdődött a gyulai általános iskolákba járó első és második osztályos gyerekek ingyenes és teljes mértékű lisztérzékenység-szűrése a helyi egészségfejlesztési iroda munkatársainak segítségével – jelentette be az Implom József Általános Iskolában tartott kedd délutáni sajtótájékoztatón dr. Görgényi Ernő.

P. G.

20210906 Gyula Glutén érzékeny gyerekeket szűrtek fotó Bencsik Ádám Békés Megyei Hírlap

Fotó: Bencsik_Adam

A város polgármestere elmondta, az önkormányzat 2014 óta biztosítja ezt a szűrővizsgálatot a gyulai elsősök számára. A vizsgálatokra azonban tavaly a koronavírus-járvány miatt nem volt lehetőség, ezért idén nemcsak az első, hanem a második osztályosok körében is elvégzik a szűrést. Dr. Görgényi Ernő hangsúlyozta,

mindez kiemelten fontos az egészség megőrzése miatt.

Nemkívánatos következményeket lehet megelőzni, ha időben felfedezik a lisztérzékenységet, miközben az érintettek teljes értékű életet élhetnek.

Az Implom iskolában is szűrték az elsős, másodikos gyerekeket /Fotó: Bencsik Ádám/

A szűrővizsgálatokat koordináló dr. Bódi Piroska gasztroenterológus főorvos elmondta, céljuk, hogy tünetmentes állapotban felismerjék az egyébként gluténmentes étrenddel könnyen kezelhető betegséget. A lisztérzékenység lényege négy különböző gabonafélében, a búzában, árpában, rozsban és zabban található glutén nevű fehérjével szembeni túlérzékenység.

Jellemző tünete rövid távon a visszatérő hasmenés, székrekedés, hasi fájdalom, puffadás, vérszegénység, növekedésben való elmaradás.

Tünetmentes állapotban történő kiszűrése azért is lényeges, mert a diéta minél korábbi elkezdésével a későbbi, felnőttkori olyan komolyabb következmények, mint a csontritkulás, a bélcsatorna daganatos megbetegedései és a depresszió is megelőzhetőek. Idén 265 elsős és 250 másodikos diák, vagyis összesen több mint félezer gyermek szűrése történik meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában