Galériával

2021.09.13. 11:20

Kincskeresést és toronytúrát tartottak a battonyai templomban

Meghirdette a nyitott templomok éjszakája programot a katolikus gyülekezet a helyi művelődési házzal, sok önkéntessel közösen vasárnap. Ez volt a befejező napja is az évek óta hagyományos Ars Sacra művészeti hétnek és egyben az Eucharisztikus Kongresszusnak. Bajnai István kanonok örömének adott hangot, mert a hívek mellett sok érdeklődő is betért a Battonya központjában álló katolikus templomba.

Csete Ilona [email protected]

Évek óta kapcsolódik a battonyai katolikus gyülekezet az Ars Sacra Fesztiválhoz, aminek a programjai a hit és szakralitás különleges világába kalauzolják az embereket.

– Ilyenkor kortárs művészeket hívunk, írók, költők, zenészek érkeznek hozzánk, bemutattuk már templomunk műkincseit is. Az idei év rendhagyó, azon túl, hogy 2021-ben tizenöt éves jubileumát ünnepli az Ars Sacra Fesztivál, s amelyet ebben az évben a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszussal egy időben, szeptember 4. és 12. között rendeztek. Mindkettő befejeződött vasárnap, mi nem tudtunk közös, csoportos utazást szervezni a pápa látogatására, így itthon, estébe hajló programot kínáltunk a battonyaiaknak – invitált a helyszín bejárására és egy toronytúrára a házigazda, Bajnai István.

Minden korosztály őszinte kíváncsisággal tért be a katolikus templomba. Sok élmény várta őket /A szerző felvétele/

Érkezésünkkor azt vettük észre, kicsik és idősebbek, szülők, nagymamák és nagypapák, egy kis füzettel a kezükben kémlelték a templom ablakait, járták be Isten házának minden szegletét...

– Kincskereső játékra neveztek, élvezettel keresik a feladványokra a helyes választ – s mutatta meg nekünk az egyik jó megoldást a kanonok. A kérdés ugyanis arra vonatkozott, a templom melyik ólomüvegén látható két szál liliom? Megnéztük: a Szent Imre herceget ábrázoló kép volt az.

A játék tematikus füzetével, a tíz feladvánnyal számos érdekességre választ kaptak a battonyaiak. Sokan tanakodtak a helyszíneken, így tett a Trájer család is. Amikor rákérdeztünk, hogy a felnőttek, vagy a gyerekek élvezik-e jobban a játékot, minden korosztály úgy érezte, számukra nagyobb kaland ez a délután. És jót derülve haladtak tovább.

– Az antik miseruhákat ott, a templom rejtett kincseit az oltáron kiállítottuk. Ezek jelentős részét a hívek se látják közelről és vannak olyan ezüstből, aranyból készült kelyhek, amik egyedi darabok – mutatta meg az egyiket, az 1909-ben a templomnak adományozott arany kelyhet Bajnai István. Sipos István kántor a gyönyörű orgona szekrényét is kinyitotta, miközben megszólaltatta a hangszert az érdeklődőknek. Mások pedig idegenvezetőként sétáltak fel a csoportokkal a 111 lépcsőn a templom keleti tornyába, hogy a város pazar panorámájában is gyönyörködhessenek az emberek. A három harang közül az egyik negyedóránként megkondult, az éppen mellette állók összerezdültek hallatán. A legnagyobb, az 1 tonnánál is súlyosabb ámulatba ejtette a kíváncsiskodókat. Sokan azért mentek fel a toronyba, hogy megbizonyosodjanak arról, ellátni-e a Világosi-hegyekig. A templom tornya eddig nem volt látogatható, az önkormányzat segítségével azonban megoldották, hogy két ablaka nyitható legyen és onnan lehessen kitekinteni.

Misebort is kóstolhattak

Milyen az a misebor? – a kíváncsiság akit nem hagyott nyugodni, az megbizonyosodhatott arról, hogy színtiszta finomság. Bajnai István elmondta, minden, ami az Oltáriszentséghez kötődik, az a nyitott templom délutánján megtapasztalható és megkóstolható.

– Kitaláltam, hogy mindazt, ami a szentmise bemutatásakor ,,alapanyag,,, a kovásztalan kenyér, az ostya, a misebor, azt lehessen kóstolni. Ami sokaknak misztikus, az most itt van, felfedjük a titkot. A gyerekek kedvence, a csokis ostya és a tihanyi levenedulából készült szörp is ízletes – tette hozzá.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában