galériával

2021.09.11. 20:07

Kerekegyházi és sarkadi siker született a vágtán

Kerekegyházi győzelemmel ért véget a felnőttek között a Viharsarki Vágta, a Nemzeti Vágta sarkadi előfutama, a kishuszároknál pedig hazai diadal született. Rengeteg érdeklődőt vonzott szombaton a Bihar utca végén kialakított pálya környékére a rendezvény, amit a megyei fogathajtók versenye is színesített.

L.B.

20210911 Sarkad vágta Kishuszárok (póni lovak) Zöld: Sarkad, Szabó Linetta és Csillagfény-Milady Piros: Újkígyós, Makoviczki Martin és Fáni Kék: Szolnok, Szerencsés Szandra és BZ Silver Szürke: Mezőtúr, Papp Lili és Fantom Felnőttek Zöld: Sarkad, Kiss Dorottya és Fernando Délceg Piros: Kötegyán, Csajka Csaba és Szászsebes Kék: Kerekegyháza, Tolnai László és Trója Szürke: Biharugra, Pápa Attila és Behdi Gindran-24 Najád Imre György IGY Békés Megyei Hírlap

Fotó: Imre Gyorgy

A Nemzeti Vágta sarkadi előfutamára a felnőttek között tizenöt nevezés érkezett, Békés megyéből képviseltette magát Zsadány, Doboz, Sarkad, Kötegyán, Biharugra, Vésztő, Békéscsaba, Elek, Sarkadkeresztúr, Mezőgyán és Gyula. Tizenegy kishuszár szállt ringbe, Békés megyéből Újkígyós és Sarkad.

Fotók: Lehoczky Péter

A délelőtti selejtezőket követően a délutáni döntőbe bejutott a felnőttek között a Sarkadot képviselő Kiss Dorottya Fernando Délceg nyergében, a Biharugra színeiben induló Pápa Attila Behdi Gindran-24 Najádot lovagolva, a Kötegyánt képviselő Csajka Csaba Szászsebes nyergében, valamint a Bács-Kiskun megyei Kerekegyháza színeiben rajtoló Tolnai László Tróját lovagolva. A kishuszároknál a fináléba került Sarkadot képviselve Szabó Linetta Csillagfény-Milady nyergében, az Újkígyós színeiben induló Makoviczki Martin Fánit lovagolva, illetve Szolnok és Mezőtúr.

Rendkívüli izgalmakat hozott mind a felnőttek, mind a kishuszárok versenye. A felnőtteknél szoros befutóban diadalmaskodott Kerekegyháza, megelőzve Sarkadot, Biharugrát és Kötegyánt, a kishuszároknál pedig hazai győzelem született, Sarkad ért be elsőként a célba Újkígyós, Szolnok és Mezőtúr előtt.

– Sarkadon, a történelmi Bihar vármegyéhez tartozó városban nagy családban gondolkodnak, amelynek tartópillérei a civil szervezetek, köztük a helyi lovasklub, amely a 80-as évek közepén alakult meg – mondta dr. Mokán István polgármester.

Hozzáfűzte, a településen nagy hagyományai vannak a lovasprogramoknak, amelyek korábban a családi majális részét képezték.

Hangsúlyozta, több mint egy évtizede ad otthont Sarkad a Nemzeti Vágta előfutamának, és immár másodszorra a Bihar utca végén mérhették össze gyorsaságukat a lovak és a zsokék. Kiemelte azt is, hogy a helyi vállalkozók, az önkormányzat és a lovasklub együttműködésének köszönhetően olyan pályát alakítottak ki, amilyen a majdani döntőn lesz a fővárosi Hősök terén.

Örömmel nyugtázta, hogy sok település nevezett Békés megyéből, azon belül is a sarkadi járásból a Viharsarki Vágtára, azt pedig még inkább, hogy Sarkad a kishuszárok között diadalmaskodott, a felnőttek között pedig szintén döntőbe jutott és eredményesen szerepelt.

Váczi Erzsébet, a helyi lovasklub elnöke elmondta, hogy egész szombaton különféle lovasprogramokkal készültek az érdeklődők számára, hiszen volt számos bemutató, a fogathajtók pedig akadályhajtásban és szinkronhajtásban is megméretették magukat.

Rendkívül sok települést és ennek köszönhetően sok embert szólít meg a Viharsarki Vágta, hiszen a megye, sőt az anyaország határain túlról is érkeztek a versenyre – emelte ki dr. Kovács József országgyűlési képviselő, hozzáfűzve, Sarkad kiváló körülményeket teremtett a megmérettetéshez.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában