galériával / videóval

2021.09.22. 11:14

Ilyen volt az autómentes nap Békés megyében

Bringás reggelivel várták a kerékpárral munkába és iskolába indulókat szerdán Békéscsaba két helyszínén, a Szent István téren, valamint az Andrássy és az Irányi utca sarkán. Több településen tartottak programot az autómentes nap alkalmából.

L.B.

Talmácsi Gábor

Fotó: Imre Gyorgy

Békéscsabán, a Szent István téren az úgynevezett Life projekt keretében osztottak ki 350 csomagot. Vass Csaba, a városfejlesztési nonprofit kft. ügyvezető-helyettese elmondta, pogácsát, müzliszeletet, almát és üdítőt tartalmaztak a pakkok, melyeket örömmel fogadtak a kerékpárosok.

Az akcióval igyekeztek tovább népszerűsíteni a biciklizést, valamint a levegőminőség javítását célzó Life projektet.

Az Andrássy úton a Fenntartható Térségért Alapítvány (FETA) és az önkormányzat jóvoltából 300 csomaggal kedveskedtek az arra tekerőknek. Gyebnár Péter, a FETA elnöke ismertette, miszerint a csomagok kakaós csigát, müzliszeletet, almát és üdítőt rejtettek, valamint egy szórólapot, amellyel a délutáni kerékpáros felvonulást propagálták.

Kiemelte:

fel kell hívni a figyelmet, hogy a biciklisek is részesei a közlekedésnek.

Az Andrássy és az Irányi utca sarkára kerékpárral érkezett Szarvas Péter polgármester is. Hangsúlyozta: vigyázni kell a környezetre, javítani szükséges a levegő minőségét. A cél érdekében ajánlott minden egyes utazás előtt mérlegelni, hogy valóban szükséges-e autóba ülni, vagy azt ki lehet váltani biciklivel vagy busszal, és úgy véli, ez lehet az autómentes nap üzenete is.

Elmondta, az elmúlt években több kilométernyi bicikliutat épített az önkormányzat.

A héten egy kamion parkol a főtéren a HUMDA Junior Gokart Challenge autó-motorsport tehetségkutató programsorozat részeként. A fiatalok péntekig szimulátor mögé ülve tesztelhetik tudásukat, és a legjobb időt elérők lehetőséget kapnak arra, hogy valódi elektromos gokarton bizonyítsanak szombaton a repülőtéren.

Szerdán a helyszínen Talmácsi Gáborral, a MotoGP 125 köbcentiméteres kategóriájának 2007-es világbajnokával is találkozhattak a diákok.

Talmácsi Gábor világbajnok /Fotók: Imre György/

Az óvodások is rollereztek, bicikliztek

A békéscsabai Kölcsey Utcai és Ligeti Sori Óvoda idén is csatlakozott az autómentes naphoz. A székhelyintézménynél a gyerekek láthatósági mellényben, rendőri felvezetés mellett tettek néhány kört a közeli utcákon. Pribelszki Péterné elmondta, évtizedek óta nagy figyelmet fordítanak a biztonságos közlekedésre nevelésre, a gyerekek gondolkodásmódja a pozitív, közös élmények hatására még könnyebben formálódik.

– A tavalyi lelkesedés hatására idén már három kört is megtettek az óvodásaink rollerrel, futóbiciklivel, kiskerékpárral. Jó érzés, hogy a gyerekeken keresztül a szülők figyelmét is fel tudjuk hívni a környezet- és emberbarát városi közlekedés előnyeire – emelte ki az intézményvezető, hozzátéve, ha csak néhány család a garázsban hagyta az autót, már megérte.

A Ligeti soron közben biciklis, rolleres ügyességi pályák, terep kipróbálásával telt a délelőtt. Ismertette: meglepték az óvodásokat közlekedési jelzőtáblákkal is, amelyek a biciklis pályán hívják fel a figyelmet a biztonságos közlekedés szabályaira. A „biciklitanodában” pedig a kerékpár részeivel és kötelező tartozékaival ismerkedhettek meg.

Békésen is osztottak reggelit

Békés főterén is bringás reggelivel várták a bicikliseket szerdán. Kálmán Tibor polgármester elmondta, a városban mindig is nagyon sokan kerékpároztak, kerékpároznak, és így volt ez szerdán is.

– Mi pedig szerettük volna megvendégelni az így közlekedőket egy kis reggelivel. A csomag ásványvizet, narancslevet, három az egyben kávét, müzliszeletet, almát, croissant-t és túrórudit tartalmazott – fogalmazott Kálmán Tibor, aki lényegesnek nevezte a fenntarthatóság kérdésének népszerűsítését, ami Békésen, mint tizenkétszeres kerékpárosbarát településen különösen fontos.

Több településen voltak programok

Battonya idén először csatlakozott az európai mobilitás héthez. Sokakat megmozgattak vasárnap. A Sétál Battonya! felhívásra harmincan neveztek, három napon át 899 ezer lépést tettek meg. A Bringázz Battonya! jelentkezői térképpel a kezükben nyolc helyszínt érintve tekertek. Negyvenen teljesítették a 10 kilométeres távot. De volt közlekedésbiztonsági akadálypálya, egészségügyi szűrés és exatlon pálya is. Az alakreform-edzést pedig Rubint Réka tartotta a főtéren.

Mezőhegyesen kerékpártúrát szerveztek. A mintegy 20 kilométeres közös tekerés során ellátogattak a két ménesbe is a résztvevők. A beszámolók szerint a túra nagyon jó hangulatban telt.

Tótkomlóson, a városháza előtt szerda reggel tornázókkal telt meg a tér. Autómentes nap lévén a dr. Adamkovics Ágost téren volt rendőrségi pont, bringasuli, extrémsport-bemutató és fejlesztő oktatás, valamint world jumping edzésbe is bekapcsolódhattak az érdeklődők.

Nagyszénáson a közlekedéskultúra napja alkalmából a kormányhivatal és a Közlekedéstudományi Egyesület Békés Megyei Szervezete a Barátság Nyugdíjas Klub tagjainak tartott közlekedésbiztonsági előadást szerdán.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában