tanévnyitó

2021.09.10. 13:57

Gyökeret ereszthet a mérnökképzés Békéscsabán

Tíz hallgatóval indította be a gépészmérnöki és a programtervező informatikus képzést levelező tagozaton Békéscsabán a Szegedi Tudományegyetem (SZTE), együttműködve a Gál Ferenc Egyetemmel (GFE). A pénteki, az egyetem könyvtárában tartott, sajtótájékoztatóval egybekötött tanévnyitót követően a diákok be is iratkoztak.

Licska Balázs

20210909 Békéscsaba Új szakok indulnak a Gál Ferenc főiskolán fotó Bencsik Ádám Békés Megyei Hírlap

Fotó: Bencsik_Adam

Fontosnak nevezte dr. Csóka Ildikó, az SZTE stratégiai főigazgatója, hogy Békéscsabán, a lakó- vagy a munkahelyhez közel is beindulhassanak a képzések, hogy a tanulási lehetőséget közel vigyék a diákokhoz. Hangsúlyozta: az SZTE feladata, hogy az Alföld szellemi központja legyen, és hogy segítse a régió és annak gazdaságának fejlődését.

Herczeg Tamás országgyűlési képviselő azt mondta,

a tudás megszerzése elköteleződést jelent a jövő iránt, valamint alkalmassá tesz minket arra, hogy megfelelhessünk a munkaerőpiac követelményeinek.

Lényegesnek nevezte, hogy az egyetem a város szellemi bázisa legyen. Köszönetet mondott az SZTE-nek, hogy meghallotta a hívó szót és beindította azokat a képzéseket, amelyekre a helyi vállalkozásoknak szükségük van; a GFE-nek, hogy helyt ad azoknak; a vállalkozásoknak, amelyek jelezték az igényeiket; valamint azoknak a hallgatóknak, akik a pótfelvételi eljárás során jelentkeztek a meghirdetett szakokra.

Dr. Árpási Zoltán, dr. Horváth Dezső, dr. Csóka Ildikó, dr. Rákóczi Attila, Herczeg Tamás és dr. Bíró István a tanévnyitón /Fotók: Bencsik Ádám/

– A GFE fontos küldetést hajt végre Békés megyében, és azon is dolgozik, hogy szélesítse az elérhető képzéseket, hogy olyanokat indítsanak be, amelyekre igényt tart a munkaerőpiac – fogalmazott dr. Rákóczi Attila, a megyei kormányhivatal főigazgatója. Kiemelte:

az SZTE partnernek mutatkozott, és olyan szakokat hozott Békéscsabára, helybe, amelyek eddig csak távolabb voltak elérhetők.

Örömtelinek nevezte dr. Bíró István, az SZTE Mérnöki Kar dékánja, hogy Békéscsabára is elhozhatták a gépészmérnöki képzést, amit tíz éve indítottak be Szegeden. Hozzáfűzte, oda viszik el, ahol igény van rá, pár éve ezt megtették Orosházán. Bízik benne, hogy a jövőben jelentősebb érdeklődés lesz a szak iránt, és hogy a mérnökképzés gyökeret ereszt Békéscsabán.

Az SZTE Természettudományi és Informatikai Kar dékánja, dr. Horváth Dezső elmondta, nem okoz problémát a programtervező informatikus képzést átvinni egyik telephelyről a másikra. Hangsúlyozta, a fejlődési lehetőség adott a régió számára, és azt ki kell használni.

Olyan képzéseket hoztak Békéscsabára, amelyekre igényt tartanak a helyi nagyvállalatok.

Kérdésünkre elmondták: a programtervező informatikus képzést hat, a gépészmérnökit pedig négy hallgatóval indította be az SZTE levelező tagozaton most Békéscsabán. Bíznak benne, hogy a jövőben többen jelentkeznek majd a meghirdetett szakokra.

A cél az, hogy helyben tartsák a szakembereket

Valóssággá vált az, amiről egy hónappal ezelőtt még csupán feltételes módban lehetett beszélni – mondta dr. Árpási Zoltán, a GFE Gazdasági Karának dékánja, utalva arra, tényleg sikerült beindítani levelező tagozaton újabb alapszakokat Békéscsabán. Hangsúlyozta: a Szegedi Tudományegyetem és a Gál Ferenc Egyetem között évtizedes az együttműködés, és ez most a békési megyeszékhelyen is megvalósul. Kiemelte: 1986 óta van felsőoktatás Békéscsabán, és az egyetem küldetése, hogy helyben tartsák a szakembereket, hogy helyben biztosítsanak számukra perspektívát. Hozzátette: a helyi nagyvállalatok, így a Linamar, a Kner, a Csaba Metál vagy a Hirschmann komoly igényeket fogalmaztak meg a képzések terén, amelyeket kielégíthetnek. A cél az, hogy Békéscsaba élhető egyetemi város legyen.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában