galériával

2021.09.20. 16:56

Fontos szerep jutott a hungarikumoknak a csorvási gazdanapon

– Olyan búcsúfeelingje van, nem? – kérdezte valaki a tömegben a csorvási piactéren, ahol rendesen már a 21. Gazdanapot kellett volna tartani, ám a pandémia tavaly eltörölte a huszadikat, amelyre csak az elmúlt hétvégén került sor.

G. P.

S valóban, ha nem is volt akkora a látogatottság, mint azt az október közepén esedékes Teréz-napi búcsún megszoktuk, az árusok és egyáltalán a hangulat emlékeztetett Csorvás legnagyobb tömeget megmozgató városi eseményére.

– A nap elején még kisebb volt a létszám, de az idő előrehaladtával szépen összegyűltünk – mondta Kelemen Mihály, az esemény egyik rendezője, a „Csorvási Gazdák” Mezőgazdasági Termelő és Értékesítő Zrt. vezérigazgatója.

Központi szerepet kaptak a lovasok /A szerző felvételei/

– Igyekeztünk színesebbé tenni a a gazdanapot, a helyi termékek bemutatásával, új elemet jelentett például a Csorvási Pogácsák Találkozója, a lekvárfőzés. A főzőcsapatok is szép számban felsorakoztak. Az időjárás is kedvezett, az ebéd is népszerű volt, egyszóval vidám hangulatú napot tudhatunk magunk mögött. Nem maradt el a veterán motorok és gépek felvonulása sem, a motoroknál bővült a kiállított járművek száma – tette hozzá.

A nap a motorok felvonulásával kezdődött, a reggeli órákban seregnyi kétkerekű gurult végig a város utcáin. A piactéren eközben már gyülekeztek a fogatok, a hagyományos hajtóverseny résztvevői a Csorvás Város Fúvószenekarának közreműködése mellett vonultak be a szépen felépített pályára.

A lovak, a lovasok egyébként is fontos szerepet játszottak a nap során, hiszen Zsákai László közreműködésével délelőtt díjlovas, délután a Dabasi Csikósok részvételével csikós bemutató szórakoztatta a nagyérdeműt.

Színpadra lépett a Kisze Citeraegyüttes, és fellépett a Csorvás Város Fúvószenekara és Majorette csoportja. Nagy érdeklődés övezte a gyulai Árgyelán Adrienn és Czene Ferenc solymászok előadását, amit bemutató is követett, a napot egy igazi mulatós nagycsapat, a 3+2 koncertje zárta. Az eseményen Herczeg Tamás országgyűlési képviselő is tiszteletét tette.

– Azt hiszem nem túlzok, ha azt mondom, hogy az utóbbi évek egyik legjobb rendezvénye volt a szombati – összegzett a másik házigazda szerepét felvállaló önkormányzat részéről Baráth Lajos polgármester.

– Mindezért köszönet illeti dr. Nagy István agrárminiszter urat, aki elvállalta a gazdanap fővédnökségét. Hangsúlyos szerepet kaptak a hungarikumok, a helyi értékek, a pálinka, a méz, seprűcirok, a tökmagolaj, a sajt és a kolbász. A színpad látványáért a Hudák Műhely felelt a népviseletes ruhák biztosításával. A csorvási asszonyok a Pusztai József által felajánlott szilvából készítették a lekvárt. A Nefelejcs Népdalkör tagjaival felidéztük a kukoricafosztást. Az érdeklődök vendégeink voltak egy tál marhagulyásra, mind az ezer adag el is fogyott. Figyelemre méltó volt a Bencsik Antal által létrehozott motorkiállítás, és a Szél Zoltán által felügyelt mezőgazdasági gépek bemutatója. Azt hiszem, hogy jól szórakozott, aki kilátogatott – részletezte.

A savanyúságok versenyére nyolcan neveztek, a legjobbnak Kabai Mariann alkotását vélte a zsűri, a második Zoltán Veronika, a harmadik Dénes Lajosné lett. Húszan neveztek a bográcsos főzőversenyre, marhalábszár pörköltjével a Vakzsír SK győzött, a zentai Bogdán Zsófia (töltött káposzta gazdagon) és Szluka András, Hajnal Zoltán marhapörköltje lett a második, Balázsék szürkemarha-pörköltje a harmadik.

A pálinkamustra legjobbja Bogdán Zsófia lett, és Mucsi József két párlata is dobogót, egy második és egy harmadik helyet ért.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában