útburkolat

2021.09.13. 17:29

Elkezdődött a munka, felújítják a járdákat Békéscsabán

Elkezdődtek a minap a munkálatok a 2,3 milliárd forintos járdafejlesztési program első ütemének keretében Békéscsabán – jelentette be Herczeg Tamás országgyűlési képviselő és Szarvas Péter polgármester a Széna és Akácfa utcák sarkán tartott sajtótájékoztatón. Hangsúlyozták, a városban történelmi léptékű beruházás valósul meg, amely csaknem 150 utcát és 70 ezer négyzetmétert érinthet.

Licska Balázs

20210912 Békéscsaba Elkezdődött a munka, felújítják a járdákat Elkezdődtek a minap a munkálatok a 2,3 milliárd forintos járdafejlesztési program első ütemének keretében Békéscsabán – jelentette be Herczeg Tamás országgyűlési képviselő és Szarvas Péter polgármester a Széna és Akácfa utcák sarkán tartott sajtótájékoztatón. Hangsúlyozták, a városban történelmi léptékű beruházás valósul meg, amely csaknem 150 utcát és 70 ezer négyzetmétert érinthet. Imre György IGY Békés Megyei Hírlap

Fotó: Imre Gyorgy

Korszakos jelentőségű beruházás indult el, Békéscsaba történetének legnagyobb járdafejlesztési programja valósul meg – kezdte Szarvas Péter polgármester. Mint mondta, rendszeresen érkeznek a városházára a csabaiaktól olyan jogos kérések, igények, amelyek a járdák állapotával kapcsolatosak: egyrészt a javítás szükségességét, másrészt teljesen új járda építését vetik fel. Hozzáfűzte: az eddigi időszakban nem igazán volt lehetőség az igényeket kielégíteni, a kéréseket teljesíteni az önkormányzat saját forrásából.

Herczeg Tamás és Szarvas Péter hangsúlyozta, történelmi beruházás valósul meg Békéscsabán

A kormányzat több mint 2,3 milliárd forintos támogatásából viszont egy komoly programot indíthattak el. Hangsúlyozta: a kormány soha nem támogatott ekkora volumenű járdafejlesztést Békéscsabán, a közreműködésért köszönetet mondott Herczeg Tamás országgyűlési képviselőnek. Az első ütem munkálatai a közelmúltban el is kezdődtek, amelyek összességében 35 szakaszt érintenek több utcában, példaként említette a Széna és az Akácfa, valamint a Szőlő utcát.

Már javában zajlanak a munkálatok /Fotók: Imre György/

A városvezető türelmet kért a csabaiaktól, hiszen előfordulhatnak korlátozások a kapuk és a bejárók használatánál. Kiemelte: a kapubejárók megerősített alapot kapnak, hogy a járművek később ne süllyesszék le a járdákat. Azon szakaszok esetében, amiket a csabaiak saját pénzükből építettek a házaik elé, egyeztetnek, és ha azok megfelelő minőségűek, akkor meghagyják. Aláhúzta azt is: azokon a területeken, ahol elindul a munka, a kivitelező feladata a lakók tájékoztatása.

Herczeg Tamás országgyűlési képviselő aláhúzta: az eddigi években, esztendőnként legfeljebb 200 millió forintot tudott fordítani az önkormányzat a járdákra. Ehhez képest tehát valóban egy léptékváltásnak lehet értékelni a 2,3 milliárd forintos programot. Hangsúlyozta azt is, hogy a megyei jogú városok közül egyedül Békéscsaba kapott ekkora forrást járdákra.

– Van, ahol buckás, van, ahol töredezett, van, ahol keskeny, van, ahol olyan állapotú, hogy már a közlekedés biztonságát is veszélyezteti, és mindezek miatt a járdák takarítása is problémás – sorolta, hogy miért indokolt a beruházás. Hozzáfűzte: tisztában volt a lakossági igényekkel, amelyek befutnak az önkormányzati képviselőkhöz is a városháza mellett, ezért tavaly azzal a kéréssel fordult a kormányzathoz, hogy támogassanak egy nagy volumenű járdafejlesztési programot.

Elmondta, a beruházás 150-160 utcát, szakaszt érinthet, és csaknem 70 ezer négyzetméternyi felület újulhat meg. Egyik választókerület sem marad ki a programból. Főleg a forgalmas, valamint az intézmények közelében lévő rossz részeket teszik rendbe, illetve azokat, amelyekkel kapcsolatban voltak korábban lakossági jelzések.

Ütemekre bontották a beruházást

Az első ütem munkálatai az első, a második és a kilencedik számú egyéni választókerületet érintik – mondta dr. Sódar Anita, a városfejlesztési nonprofit kft. ügyvezetője. Hozzátette, az első ütem keretében 35 szakasz újulhat meg, és a munkák elkezdődtek.

A második ütem részeként a harmadik, az ötödik, a hatodik és a tizedik számú kerületben várhatók munkálatok, azok összesen 39 szakaszt érintenek – folytatta. A közbeszerzési eljárást elindították, és a városi közgyűlés a legközelebbi ülésén dönthet a kivitelezőről, akinek a tervek szerint októberben átadnák a munkaterületet, így novemberben el is rajtolhatnának a munkálatok.

A harmadik ütem érinti majd a hetedik, a nyolcadik, a tizenegyedik és a tizenkettedik számú egyéni választókerületet. Hamarosan kiírják a közbeszerzési eljárást, és a nyertes ajánlattevővel idén szerződést is kötnének. A negyedik ütem keretében a negyedik számú kerületben várhatók munkálatok, illetve a rendelkezésre álló forrás erejéig az összes kerületben.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában