Békéscsaba

2021.09.20. 13:44

Elektromos járművekkel várták a trefortosokat

Alternatív hajtású járművekkel, autó mellett segédmotoros kerékpárral, biciklivel és rollerrel is találkozhattak hétfőn a BSZC Trefort Ágoston középiskola tanulói. Az intézmény immár második alkalommal szervezett előadással, bemutatóval, sőt tesztvezetési lehetőséggel is színesített programot a diákoknak, különösen az alternatív járműhajtási technikusok számára.

L. B.

20210920 Békéscsaba Elektromos járműveket vittek a Trefortba fotó Bencsik Ádám Békés Megyei Hírlap

Fotó: Bencsik_Adam

Lecskó Tünde oktató, a közlekedési munkaközösség vezetője, valamint Kiss Péter oktató elmondták, hogy az intézmény is rendelkezik egy segédmotoros kerékpárral és egy háromkerekű mopeddel, amelyeken rendszeresen gyakorolhatnak a tanulók. Azon vehetik szemügyre, hogy miként épül fel a rendszer – az akkumulátortól a villanymotorig –, mérhetik a feszültségszintet, mindenféle balesetveszély nélkül. Hangsúlyozták, hogy a hajtáslánc ezeknél is ugyanúgy épül fel, mint az autóknál.

Trényi Péter motorokat és rollert is mutatott a diákoknak

Kifejtették, hogy az alternatív járműhajtási technikusi képzésnél lényében ötvözik az autós szakmát a villanyossal. A környezetvédelmet szem előtt tartva egyre több gyár áll át az elektromos járművekre, azokból egyre több van forgalomban, tehát egyre nagyobb igény mutatkozik a szakemberekre. Ráadásul egyre több elektromos bicikli és roller látható az utakon, azokat a fiatalok is előszeretettel használják, így kézenfekvő, hogy tudják, miként kell azokat karbantartani.

Fotók: Bencsik Ádám

Hozzátették, hogy a kétnapos – tehát a hétfő után kedden is folytatódó – programot interaktívra tervezték. A tanulók bátran kérdezhetnek, előadásokon bővíthetik tudásukat, sőt a kiállítók révén bemutatókon vehetnek részt, de – azok, akik rendelkeznek megfelelő jogosítvánnyal – akár tesztvezetésre is jelentkezhetnek. Úgy vélik, nagyon nagy élményt jelent mindez a diákoknak, az oktatóknak pedig lehetőséget ad arra, hogy speciális foglalkozást, órát tartsanak.

Egy elektromos járművekkel foglalkozó cég ügyvezetője, Trényi Péter elektromos robogóval, krosszmotorral és rollerrel érkezett. Sorolta: a robogó hatótávolsága egy akkumulátorral 70-90, kettővel 170-190 kilométer, a krosszal 3-4 órát lehet motorozni, a roller pedig 25-30 kilométerre visz el. Kiemelte, hogy ezeknek szinte nincs karbantartási költsége, hogy olcsóbbak és egyszerűbbek is az alkatrészeik a hagyományos járművekhez képest – persze az akkumulátor élettartama véges. Ha pedig van otthon napelemes rendszer, akkor hálózati feszültségről ingyenesen tölthetők.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában