Mundérba bújt történelem

2021.09.19. 12:23

A csendőrök és a honvédek kerültek a szeghalmi konferencia középpontjába

Rendvédelem-történeti tudományos konferenciát rendeztek Szeghalmon „Mundérba bújt történelem – híven, becsülettel, vitézül.” – 140 éve alakult meg a Magyar Királyi Csendőrség címmel, a Wenckheim-D’Orsay Kastély-múzeum és Könyvtár épületében, szombaton.

B. O.

Az esemény elnevezéséhez hűen többek között előadás hangzott el azokról a csendőrökről és honvédekről, akik a Magyar Királyi Csendőrséget 1919 és 1945 között vezették, de a csendőrség két világháború közti tevékenységéről, valamint annak személyi állományának 1945 utáni sorsáról is értekeztek a megjelentek. Mindezek mellett a lovas csendőrségről és a gödöllői csendőr kutyatelepről is szólt a tudományos szimpozion.

A rendezvényt a nemrégiben elhunyt Furkó Kálmán nyugállományú ezredes kezdeményezte, melyen családtagjai is jelen voltak. Az eseményen a résztvevők megemlékeztek Furkó Kálmánról, aki Békési kötődéssel is rendelkezett, többször járt megyénkben. Az ezredes számos érdeme mellett a magyar harcművészeti életben hagyott felbecsülhetetlen jelentőségű örökséget az utókorra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában